BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Miesten maailma?

Teksti ja kuvat: Sanna L

Jos kuntosalilla käyminen ei tunnu omalta jutulta tai ajatus ryhmäliikuntatunnista saa niskavillat pystyyn, niin kiipeily voi olla hyvinkin sinulle sopiva laji. Mielikuva kiipeilystä voi olla hyvin miehinen, jossa treenatut miehet vetävät käsillä kevyen näköisesti seinää ylös päin. Ikävä rikkoa tämä mielikuva, sillä kiipeily on jotain ihan muuta kuin pullistelevia bodareita. Vaikka kiipeilevien miesten lukumäärä on varmasti suurempi kuin naisten, niin aktiivisesti kiipeilevien mimmien lukumäärä kasvaa tasaisesti. Eikä syyttä, sillä kiipeily on todella monipuolinen laji jossa voi kehityttyä monenlaisia ominaisuuksia hyödyntäen.

Jos tarkastellaan kiipeilyä lajina muiden joukossa, niin maailmassa ei liene montaa lajia, jossa naiset ja miehet voivat tehdä yhtä vaikeita asioita. Maailman parhaat naiset eivät paljon häviä kiipeilygreidissä miehille eikä ero ole suuri täällä Suomessakaan. Naiset pystyvät siis kiipeämään ihan samoja reittejä kuin miehet.

Sanna treenaa!

Naisten ja miesten välillä on kuitenkin muutama fyysinen eroavaisuus. Ensinnäkin naiset ovat keskimääräisesti lyhyempiä kuin miehet ja heidän voima-paino suhteensa on heikompi korkeamman rasvaprosentin vuoksi. Naisten ylävartalon voiman osuus on selkeästi heikompi kuin miesten, mutta alavartalon osalta ero ei ole niin merkittävä. Nämä tekijät ovat naisia vastaan kiipeilessä, mutta naisten etuna on alempana oleva massakeskipiste, jolla on merkitystä tasapainoisen asennon löytämisessä. Naisten nivelet ja nivelsiteet ovat miehiä elastisempia, jonka ansioista naiset ovat miehiä notkeampia ja liikkuvampia. Siinä missä useimmat naiset nostavat jalan kevyesti ylös käsiotteelle, niin monen miehen jalka ei vaan nouse. Varmasti moni mies on myös kateellinen naisten kyvystä krimpata pienille otteille pienempien sormien ansiosta.

Fyysisten eroavaisuuksien vuoksi naisten olisi hyvä muistaa, ettei miesten käyttämä beta eli keino kiivetä reitti ei aina toimi. Toisin sanoen naisten on parempi kiivetä omalla betalla, kun pituus ja voimat eivät välttämättä riitä samaan tapaan kuin miehillä. Siksi useimmat naiset kehittyvät parhaiten katsomalla ja kiipeämällä toisten naisten kanssa. Jos muita naisia ei ole joiden kanssa voisi ratkoa reittejä, niin miesten kanssa kiivettäessä kannattaa olla kekseliäs. Olemalla luova ja käyttämällä mm. huukkeja hyväksi saa käsillä olevan rasituksen jaettua myös jaloille. Usein kokeneet naiskiipeilijät ovatkin teknisesti hyvin taitavia joita on ilo seurata, kun lyhyt nainen kiipeää kauniisti ja sujuvasti reittejä.

Miksi kiipeilemään?

Miksi sitten aloittaa kiipeilyharrastus? Minusta se on yksinkertaisesti hauskempaa kuin kuntosalilla käyminen tai pomppiminen ryhmäliikuntatunnilla kymmenien muiden joukossa. Kiipeily tarjoaa haasteita, eikä yksikään reitti ole samanlainen. Tässä lajissa ei ole ikinä valmis vaan aina riittää opittavaa. Säännöllisesti kiipeilyä harrastaessaan huomaa kehityksen, kun ennen mahdottomalta tuntuva reitti alkaa tuntua mahdolliselta parantuneen tekniikan ja kasvavien voimien ansiosta. Nämä pienetkin onnistumiset kannustavat yrittämään uudestaan ja haluamaan lisää. Seinällä roikkuessa kehonhallinta paranee ja keskivartalo saa harjoitusta huomaamatta.

Moni on myös saanut kiipeilystä siedätystä korkeanpaikankammoonsa, ja tutkimusten mukaan kiipeilijöillä onkin keskimääräistä parempi mindfullness eli tietoisuustaito. Kiipeily pakottaa keskittymään, rentoutumaan ja hallitsemaan hengitystä onnistuneen suorituksen saavuttamiseksi. Lisäksi ulkona kiipeily on mukava tapa liikkua luonnossa, nauttia eväistä ja hyvästä seurasta. Parhaimmillaan kiipeily on porukassa ongelman ratkaisua ja itsensä voittamista. Kiipeily on mielestäni hyvin sosiaalinen laji, jossa tärkeintä on hyvä porukka ja yhdessä tekeminen, eikä se mitä sukupuolta sattuu olemaan.

Kirjoittaja on kolmekymppinen kiipeilyfanaatikko, joka innostus kiipeilyyn syttyi uteliaisuudesta puihin kapuamiseen. Seinäkiipeilyn juuret vahvasti Joensuun skenessä, jossa kävi kiipeilyn peruskurssin noin yhdeksän vuotta sitten. Uteliaisuus on säilynyt ja seuraavan mahtavan reitin etsintä jatkuu…