BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Miksi kiipeilemme?

03.03.2016

Teksti: Tuomo

Kuvat: Onni & Tuomo

Välillä kiipeily sattuu. Toisinaan se on vaikeaa ja siksi todella turhauttavaa. Ja juuri kun luulet oppineesi jotain, huomaat seuraavalla reitillä toiset puutteesi.

”Kun järkevä ihminen katsoo miten pääsisi kallion tai seinän päälle kaikkein helpoimmalla tavalla, pohtii kiipeilijä mistä löytyy sinne kaikkein vaikein reitti”.

Miksi ihmeessä sitten kiipeilemme?

Toteutimme BoulderSaimaalla helmikuussa 2016 kyselyn, jossa kysyimme harrastajilta heidän motiivejaan kiipeilyn harrastamiseen. Kyselyyn vastasi yhteensä lähes 150 asiakasta ensikertalaisista kokeneisiin harrastajiin. Kyselylomakkeessa harrastajia pyydettiin laittamaan oman kiipeilyharrastuksen syitä tärkeysjärjestykseen valitsemalla viisi tärkeintä syytä harrastaa kiipeilyä. Yhteensä vastausvaihtoehtoja annettiin 13.

Kyselyssä ylivoimaisesti eniten ykkösvastauksia sai vastausvaihtoehto ”Kiipeily on hauska tapa liikkua ja kuntoilla”. Lähes puolet kyselyyn osallistujista valitsi sen ykkösvaihtoehdoksi 12 muun vaihtoehdon joukosta. Usein ensikertalaisten kommentti ”hauskaa ja yllättävän rankkaa” tukee tätä tulosta. Ihmiset siis kiipeilevät, koska se on hauska tapa liikkua. Hauskaa harrastusta on mukava tehdä, jolloin tekeminen ei tunnu pakkopullalta ja treenejä tulee kuin huomaamatta suuria määriä.

Läheskään aina kiipeily ei kuitenkaan ole kovinkaan kivaa. Välillä se tekee kipeää fyysisesti ja toisinaan taas henkisesti. Mikä saa kiipeilijän yrittämään uudelleen kivuista ja epäonnistumisista huolimatta?

Onnistumiset

”Usein kuulee sanottavan, että kiipeilyssä saa onnistumisen elämyksiä. Ei muuten välttämättä saa! Kun kiipeilee paljon ovat onnistumiset harvassa. Sen kerran kun se kuitenkin onnistuu ei sen parempaa fiilistä ole!”

Kiipeilyssä hauskuus syntyy haasteesta. Alkuun kahvareittien kiipeily tuntuu hauskalta, koska se on jotain uutta ja erilaista. Hetken kiipeilyä harrastettuaan ihmiset kuitenkin siirtyvät vaikeampiin reitteihin, koska helppo kahvoilla kiipeily ei enää ole jännittävää. Epäonnistumisen mahdollisuuden haipuessa vähenee myös mielenkiinto. Valitsemalla uusi, hieman edellistä vaikeampi reitti voidaan haaste löytää uudelleen ja kiipeilystä tulee taas mielenkiintoista ja onnistumisesta palkitsevaa.

Kun se on vaikeaa on myös fiilis onnistumisen jälkeen mahtava! Sami Koponen liekeissä onnistuneen suorituksen jälkeen Norppaboulderien viimeisellä finaalireitillä.

Kiipeily on siis toisinaan hauskaa. Mites se liikunnallisuus?

Toiseksi eniten pisteitä kiipeilyharrastuksen syitä tiedusteltaessa sai vastausvaihtoehto ”kiipeilyn harrastaminen on monipuolista (voimaa, tekniikkaa, kehonhallintaa)”. Kiipeilyn harrastajat kokevat kiipeilyn kehittävän heitä monipuolisesti. Pelkästään yhdellä ominaisuudella, esimerkiksi voimalla, ei tee mitään jos muut kiipeilyssä vaadittavat ominaisuudet eivät ole kunnossa. Kiipeily vaatii ja siten myös kehittää monipuolisesti liikkuvuutta, kehonhallintaa ja ongelmanratkaisukykyä.

Kolmanneksi suosituin vastaus oli kiipeilyn kehonhallintaa kehittävä vaikutus. Kiipeilyliikkeet ovat motorisesti haastavia, sillä onnistunut suoritus vaatii kehon ja useiden raajojen samanaikaista liikettä. Tässä kiipeily poikkeaa merkittävästi mm. kuntosaliharjoittelusta.

Kiipeily on monipuolista harjoittelua eikä pelkällä voimalla useinkaan päästä reittejä ylös. Kuvassa Anna Laitinen tasapainoilee naisten kolmannella finaalireitillä BoulderSaimaalla järjestetyissä Boulderliigan osakilpailuissa. Kiipeily näyttää helpolle kun katselee kokeneiden kiipeilijöiden menoa. Sujuvuus on satojen tuntien harjoittelun tulos, joten aivan ensimmäisellä kerralla ei kannata pettyä jos kiipeily tuntuu haastavalta.

Neljänneksi eniten pisteitä saanut vastausvaihtoehto oli ”se on tehokasta treeniä”. Kiipeilyä onkin kuvattu usein tehokkaaksi liikunnaksi, joka ei kuitenkaan tunnu liikunnalta sen hauskuuden takia. Tehokkaasta treenistä kertoo jotain myös ensikertalaisten yleisin kommetti siitä miten paljon kuviteltua rankemman treenin kiipeillen voi halutessaan tehdä.

Vastaus riippuu ihmisestä

Vastaus jokaisella on varmasti kysymykseen oma vastauksensa. Kiipeily vaatii paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta antaa tuhannesti takaisin jos sitä jaksaa harjoitella sitkeästi.

Jos siis haluat itsellesi helppoa tekemistä kannattaa kiipeilyseinät kiertää kaukaa. Jos sen sijaan haluat hauskan harrastuksen, jossa voit oppia uutta jokaisessa harjoituksessa voi kiipeily olla sinun lajisi!

Asiakaskyselyn viimeisessä kohdassa oli mahdollisuus lisätä myös oma vaihtoehto valmiiden ohelle. Kuvassa eräs mieleenjäävimmistä vastauksista! 🤩