BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Reitintekokurssilla

Teksti & video: Tuomo

Tekstissä olevat lainaukset kurssin pääohjaajalta Tonde Katiyolta. Mahdolliset kirjoitusvirheet ovat kuitenkin kirjoittajan omia.

Sain kunnian osallistua tammikuun lopussa Boulderkeskus Isatiksessa järjestetylle kansainvälisen urheilukiipeilyliiton (IFSC) reitintekokurssille (foundation course for commercial setting). Kurssi oli ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Foundation kurssi on ensimmäinen osa IFSC:n kolmiosaisesta ammattimaiseen reitintekoon tähtäävässä kurssijärjestelmässä. Kurssin ohjaajana toimivat reitinteon ranskalaiset maailmantähdet Tonde Katiyo ja Florian Escoffier.

Kurssille saapui osallistujia lähes kaikista pohjoismaista. Mukana oli suomalaisia, ruotsalaisia, norjalaisia ja pari kaverusta tanskasta. Suomesta kurssille osallistuivat allekirjoittaneen ohella Sami Romppainen Kuopion Voemalta sekä Boulderkeskuksen Ilari Kelloniemi ja Anssi Venho.

Kurssin järjestämisestä kuuluu iso kiitos Boulderkeskuksen Henna Mäkiselle, joka uutteralla työllään mahdollistaa osaltaan lajin kehityksen Suomessa organisoimalla muun muassa tällaisia tapahtumia! Kurssin ohella toinen viikonlopun huipputapahtuma oli Isatiksessa ennen kurssia järjestetyt Boulderliigan kisat.

Alla olevalla videolla tunnelmia kisan finaalista ja miesten neljänneltä finaalireitiltä. Huomatkaa reitin melko uniikki lähtö, jossa Tonde nappaa ”lähtöotteen” pois kiipeilijän lehdettyä liikkeelle!

Liike keskiöön

Kurssi alkoi tavallaan jo sunnuntaina kurssilaisten ryhmittäytyessä porukalle vuokrattuun hulppeaan omakotitaloon hallin lähettyville. Melko nopeasti ensimmäisissä keskusteluissa kävi selväksi millaiseen seurueeseen maalaispoika on tällä kertaa eksynyt. Paikalla oli useampia nykyisiä ja entisiä maailmancup kiipeilijöitä sekä eri  maiden kansallisten kisakiertueiden pääreitintekijöitä. Tämä tieto ei ainakaan helpottanut orastavaa kurssijännitystä, mutta onneksi uni sentään tuli silmään!

Kurssi starttasi virallisesti maanantaiaamuna lyhyellä esittelykierroksella ja luennolla. Luennon aiheena oli esitellä kurssisisältö, keskittyen reitinteon turvallisuuteen, työn vaatimuksiin ja esitellä kurssilla käytettävä reitinteon metodi.

Kaikessa tekemisessä painotettiin erityisesti turvallisuutta, reittitiimin yhteistyötä ja kommunikaatiotaitoja. Ryhmän yhteispeliä testattiin heti käytännössä kun porukan ensimmäisenä tehtävänä oli sijoitella boksit ympäri tyhjiä seiniä. Boksien ruuvauksen jälkeen koko halli kierrettiin läpi ja arvioitiin kunkin boksin sijoittelu, käytettävyys ja turvallisuus.

Kouluttajien vision mukaan yksittäinen liike tai suunniteltu liikesarja johtaa reitintekoa. Reitin tekemiseen pitää olla ajatus siitä mitä seinällä halutaan tapahtuvan. Otteet ja seinäprofiilit palvelevat liikettä eli ne valitaan sen mukaan miten liike voidaan seinälle toteuttaa.

”Moves first and foremost!”

Circuit

Kurssilla hallin reittejä tehtiin eritasoisille kiipeilijöille suunniteltuina circuitteina. Circuit systeemi on alun perin Ranskan Fontainebleaussa käytetty reittien merkkaustapa, jossa kuhunkin circuittiin on valittu alueen hienoimmat reitit tietyllä vaikeustasolla. Kiipeilijä voi valita kierrettävän circuitin oman kiipeilytasonsa mukaan. Kiertämällä vaikkapa Fontainebleaun Bas Cuvierin valkoisen circuitin luvassa on kaksikymmentä reittiä välillä 6C-7C. Ajatuksena circuiteissa on tarjota kiipeilijöille monipuolisesti erilaisia hienoja kiipeilyhaasteita kullekin taitotasolle sovitetusti.

Myös sisällä circuit-systeemi auttaa kiipeilijöitä löytämään itselleen sopivaa ja monipuolista kiipeilyä. BoulderSaimaalla on aikaisemminkin ollut käytössä reittien vaikeudesta kertova värilappusysteemi, joka auttaa itselle sopivien reittien löytämisessä. Tätä käytäntöä tullaan jatkamaan myös tulevaisuudessa pienin viilauksin.

”Circuits are my answer almost all questions concerning grades in indoor climbing”

Mitä kurssilta jäi käteen?

Kurssi sisälsi allekirjoittaneelle kohtalaisen paljon uutta asiaa. Turvallisuusasioiden korostamisen ohella keskeisimmät opit liittyivät reitinteon metodiin, reitinteon ohjaukseen ja circuit järjestelmän kehittämiseen. Uskon, että kurssilla saatuja oppeja soveltamalla parin kuukauden sisällä BoulderSaimaan kiipeily tulee monipuolistumaan ja tarjoamaan aivan uudenlaisia elämyksiä!

”Less holds and more movement. How many holds we can take off without sacrificing moves?”

Helppojen reittien määrään ja vaihtuvuuteen tullaan jatkossa kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Myös vaikeammilla reiteillä varsinkin kiipeilyn monipuolisuuteen keskitytään entistä tarkemmin. Ranskalaisten opissa ollessani huomasin kiinnittäväni enemmän huomiota myös reittien ulkonäköön. Ehkäpä tulevaisuudessa reittimme ovat paitsi kiipeilyllisesti parempia, mutta myös visuaalisesti kauniimpia!? 😉

IFSC certified routesetters!

BoulderSaimaalla jo aikaisemmin käytettyä lappusysteemiä tullaan jatkamaan ja kehittämään paremmin kiipeilijöiden kehitystä palvelevaksi. Tähän pyritään tarjoamalla entistä monipuolisempaa kiipeilyä sekä huolehtimaan siitä, että kiipeilijän kehittyessä siirtyminen vaikeammille reiteille on aikaisempaa helpompaa.

Kokonaisuutena kurssi oli minulle erittäin hyödyllinen. Kurssi sisälsi mukavasti uutta asiaa ja osaltaan vahvisti aikaisempaa käsitystä hyvästä sisäkiipeilystä. Huikeiden ohjaajien ja muun reittitiimin kanssa työskentely sekä saatu palaute auttoivat hahmottamaan omat vahvuudet ja heikkoudet reitintekijänä. Kurssin ansiosta ”työkalupakissa” on tukku uusia välineitä ja pää täynnä ideoita. Toivottavasti se välittyy jatkossa yhä parempana kiipeilynä teille!

”Less routes and more problems! If we would like to have route on top of the wall we can take the ladders! We want to create problems climbers to solve not just pulling from the holds!”