BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Taito on onnistumista tärkeämpää!

08.03.2018

Teksti & kuvat: Tuomo

Alkuperäisinnostus tekstiin: Tension climbing – Rules

Edellisessä blogitekstissä käsiteltiin yksittäisen onnistumisten suhdetta taitojen kehitykseen. Tuossa tekstissä tultiin siihen tulokseen, että kehittävän ja motivoivan harjoittelun taustalla on pikemminkin taidokkuuden kehittäminen kuin jatkuva onnistumisten metsästäminen.

Jos hyväksytään taidokkuuden kehittäminen harjoittelun päämääräksi, on seuraava looginen kysymys se, miten taitoja sitten kehitetään?

Tässä tekstissä on koottuna pari vinkkiä, joita itselle soveltamalla voit löytää keinoja taidokkuuden kehittämiseen! Mikäli olet aloittanut kiipeilyn vasta viime aikoina kannattaa keskittyä kohtiin 2, 6 ja bonus. Pidemmälle edistyneet voivat löytää apua kaikista mainituista kohdista.

1. Kiipeile otteilla

Välillä reitintekijän suunnitteleman sekvenssin voi oikaista käyttämällä vaikkapa jalkaotteita käsille tai skippaamalla koko kruksin hyppäämällä sen yli. Se on ihan ok, mutta aina kannattaa treenata myös se toinen tai kolmas vaihtoehto.

”Oikaisemalla” saatat päästä yhden reitin nopeammin ylös, mutta et opi mitään uutta. Ongelmiin törmätään viimeistään siinä vaiheessa, kun reitti on niin vaikea, ettei vaikeimman kohdan skippaus onnistu. Silloin on hyvä, jos taitoja on harjoiteltu lyhytnäköisen onnistumisen tavoittelun sijaan.

 2. Monipuolisesti muuveja

Tee samat muuvit useilla eri tavoilla ja keskity liikkumisen harjoitteluun. Jos voit tehdä muuvin staattisesti yritä seuraavaksi kiivetä reitti dynaamisesti ja päinvastoin. Harjoittelun monipuolisuus opettaa uusia taitoja huomattavasti nopeammin!

3. Vähennä krimppaamista!

Toki krimppiäkin voi ja kannattaa treenata, mutta yritä edes välillä kiipeillä reittejä ilman krimppaamista. Krimpatessa altistat sormien jänteet ja tukikudokset suurimmalle rasitukselle kuin open hand otteella, jolloin sormien loukkaantumisriski kasvaa. Käyttämällä monipuolisesti erilaisia otetyyppejä myös niiden käytettävyys ja voima kasvavat.

Krimppaamisen ohella toinen sisäkiipeilijöitä vaivaava ”ongelma” tuntuu olevan se, että kaikista otteista pinchataan (=puristusote peukalolla), koska muoviotteet sen yleensä mahdollistavat. Ulkokiipeilyssä puristusotteiden käyttö on harvinaisempaa, joten myös sisällä puristusotteen käyttöä kannattaa toisinaan vähentää. Otetyyppejä kannattaa harjoitella mahdollisimman monipuolisesti, jolloin voima ja taito kehittyvät nopeammin.

Vasemmalla open hand ote, keskellä pinch listaotteelle ja oikealla krimppi.

4. Projektoi

Valitse projekteiksi reittejä, jotka ovat nykyisen taitotasosi yläpuolella niin vaikeudeltaan kuin kiipeilytyyliltään. Jos pyöriskelet aina mukavuusalueella ja sellaisilla reiteillä, joissa olet vahvoilla et ikinä saavuta täyttä potentiaaliasi kiipeilijänä.

Boardisankarien olisi hyvä haastaa itseään släbeillä ja släbikärppien puolestaan kokeilla jyrkempiä reittejä. Pahin haaste on yleensä oman epäonnistumisen pelon voittaminen. Jos olet kova krimppaamaan hänkillä, voi släbin kiipeily tuntua epäonnistumisen pelossa turhauttavalta. Älä kuitenkaan anna pelon häiritä tekemistä. Harjoitteluahan tämä vain on!

5. Älä huijaa itseäsi

Peukalot (otteista pinchaaminen), huukit, knee dropit ja muut jipot ovat kaikki käyttökelpoisia tekniikoita, mutta jatkuvasti käytettynä ne hidastavat kehitystäsi. Kiipeily ilman näitä ”kikkoja” pakottaa tekemään muuveja eri tavalla, oppimaan uusia taitoja ja vahvistaa kehoa monipuolisesti.

6. Älä selitä!

Jos todella haluat kehittyä kiipeilijänä, niin lopeta selittely. Mitä nopeammin voit lopettaa selitysten keksimisen, sitä nopeammin pääset jatkamaan matkaa ja keskittymään ongelman ratkaisuun.

Tyypillisin tarina kiipeilijöillä liittyy pituuteen tai voimaan. ”En ikinä pääse tätä reittiä, kun olen näin lyhyt!” Mitä sitten, jos muuvi on pitkä tai joku muu tekee sen helpommin? Vahvemmat ja taitavammat kiipeilijät tekevät aina kaikki muuvit helpommin kuin sinä tai minä. Valitus ei kuitenkaan muuta tilannetta tai saa otetta tulemaan lähemmäs. Ainakaan ulkona. 😉

Selitysten keksimisen sijaan ongelma kannattaa hyväksyä ja keksiä joku sinulle toimiva ratkaisu. Kiipeilymaailma on pullollaan esimerkkejä menestyksekkäistä kiipeilijöistä, jotka ovat lyhyitä, isoja, nuoria tai vanhoja. Voit joko unohtaa reitin tai keksiä jonkun keinon, joka toimii sinulle. Melko usein sellainen löytyy, kun vain keskityt ongelman vatvomisen sijaan ratkaisun hakemiseen. Selittely sen sijaan yleensä vain pahentaa ongelmaa.

7. Suorita!

Kun suorituksen aika viimein tulee kisoissa, ulkona tai sisäprojektilla niin unohda edellistä vinkkiä lukuun ottamatta kaikki edelliset ”säännöt” ja anna palaa! Krimppaa sloupperista, vedä jalkaotteista ja dynoa kruksin ohi jos pystyt. Suoritusmoodi!

Bonus!

Anna kehitykselle aikaa! Isot asiat harvoin tapahtuvat yhdessä yössä. Harjoittele, keskity ja nauti matkasta!