BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Kiipeily olympialajina – kohti Tokiota 2020 (osa 1)

Teksti: Tuomo Lankinen

Kuvat: www.tokyo2020.org ja www.wikipedia.com

Tulevana kesänä järjestettävissä Tokion olympialaisissa nähdään viisi uutta lajia: Baseball/softball, karate, skeittaus, surffaus ja urheilukiipeily. Meitä kiipeilijöitä luonnollisesti eniten kiinnostava seikka on se, miten kiipeily debytoi olympialajina, ketä olympialaisiin pääsee ja miten kiipeily kisoissa toteutetaan. Tässä tekstissä valotetaan sitä missä ja milloin kilpailut käydään ja miten olympialaisiin pääsevät urheilijat valitaan. Tekstin toisessa osassa syvennytään lajin sisällä kohun aiheuttaneeseen kilpailuformaattiin, jossa kaikki urheilijat osallistuvat kaikkiin kolmeen urheilukiipeilyn alalajiin eli boulderiin, liidiin ja nopeuskiipeilyyn. Formaatista kuitenkin lisää seuraavassa tekstissä.

Missä olympialaiset kiivetään?

Olympiakiipeilyt käydään Aomi Urban Sports Parkissa Tokiossa kaksipäiväisenä kilpailuna. Ensimmäisinä kisapäivinä (4.-5.8.2020) käydään naisten ja miesten karsinnat. Kiipeilyn olympiafinaalit kilpaillaan 6.-7.8.2020.

Kiipeilyä mahtuu paikan päällä seuraamaan huikeat 8400 katsojaa. Nopeuskiipeily suoritetaan kaikista nopeuskiipeilykilpailuista tutulla IFSC standardoidulla nopeuskiipeilyseinällä. Boulderkiipeilyssä kilpaillaan neljä metriä korkeilla boulder-seinillä ja lead 15 metriä korkealla ja noin seitsemän metriä ulkonevalla jyrkällä kisaseinällä. Nopeuskiipeilyä lajina tuntemattomille mielenkiintoisena huomiona todettakoon, että nopeuskiipeilyssä kisareitti on kaikissa kisoissa täysin identtinen eli jokaisessa kisassa kiivetään samaa reittiä.

Miten olympialaisiin karsitaan?

Yhteensä kisapaikkoja olympialaisiin on 40 eli naisille 20 ja miehille 20. Kustakin maasta otetaan korkeintaan neljä osallistujaa (kaksi naisiin ja kaksi miehiin). Kaksi kisapaikkaa on varattu japanilaisille urheilijoille (yksi mies ja yksi nainen) ja kaksi paikkaa on jaossa villin kortin kautta eli sellaisille urheilijoille, jotka eivät ole osallistuneet karsintoihin, mutta näytöt muuten riittävät olympialaisiin.

Vuoden 2019 elokuussa järjestetyt IFSCn kiipeilyn maailmanmestaruuskilpailut Hachiojissa Japanissa toimivat ensimmäisenä karsintana olympialaisiin. Hachiojista olympialaisiin tiensä selvitti seitsemän miestä ja seitsemän naista.

Vuoden 2019 IFSC maailmanmestaruuskisoissa paikkansa olympialaisiin varmistaneet urheilijat. Kuva: www.wikipedia.org

Seuraava olympialaisten karsintakilpailu järjestetään Toulousessa Ranskassa 28.11.-1.12.2019, johon kutsutaan kaksikymmentä korkeimmin rankattua IFSC maailman cupin urheilijaa. Tästä joukosta valitaan kuusi parhaiten sijoittunutta miestä ja naista mukaan olympialaisiin.

Näiden kahden merkittävän kisan jälkeen olympialaisiin on jäljellä enää viisi paikkaa miehille ja viisi paikkaa naisille. Paikat jaetaan maanosien mestaruuskilpailujen perusteella. Kunkin maanosan mestaruuskilpailusta paras mies ja paras nainen kutsutaan mukaan olympialaisiin. Euroopan paikat ovat jaossa Euroopan mestaruuskisoissa Moskovassa 16.-18.4.2020.

Jos joku osallistumisoikeuden ansainnut kilpailija vetäytyy olympialaisista, menee kisapaikka seuraavana IFSC rankingissa olevalle.

Karsintakilpailujen aikataulut

20.-21.8.2019 IFSC maailmanmestaruuskisat Japani. 14 paikkaa (seitsemän naista ja seitsemän miestä). Kilpailu käyty ja olympiapaikkansa varmistaneet urheilijat listattu yllä.

28.11.-1.12.2019 Olympiakarsinnat Touloise Ranska. 12 paikkaa (kuusi miestä ja kuusi naista)

27.2.-1.3.2020 Amerikan mestaruuskilpailut Sender One, Los Angeles USA. Kaksi paikkaa (yksi mies ja yksi nainen)

16.4.-18.4.2020 Euroopan mestaruuskilpailut Moskova, Venäjä. Kaksi paikkaa (yksi mies ja yksi nainen)

18.4.-19.4 2020 Oseanian Mestaruuskisat Sydney Australia. Kaksi paikkaa (yksi mies ja yksi nainen)

1.5.-3.5.2020 Afrikan mestaruuskilpailut, Johannesburg Afrikka. Kaksi paikkaa (yksi mies ja yksi nainen)

18.5.-24.5.2020 Aasian mestaruuskisat Marioka Japani. Kaksi (yksi mies ja yksi nainen)

Yllämainittujen kisojen lisäksi isäntämaalla Japanilla on kaksi paikkaa kisoihin ja villillä kortilla mukaan pääsee kaksi urheilijaa. Näin saadaan aikaan neljänkymmenen urheilijan ryhmä, joiden kesken ratkaistaan historian ensimmäinen olympiakulta kiipeilyssä 4.-7.8.2020.

Yhteenveto

Kiipeily debytoi olympialajina Tokion olympialaisissa kesällä 2020. Kisapaikkoja on jaossa yhteensä 20 miehelle ja 20 naiselle ja paikoista ensimmäiset on jo täytetty. Seuraava karsintakilpailu järjestetään Ranskassa 28.11.-1.12.2019. Ranskan kilpailun jälkeen loput paikat täytetään maanosien mestaruuskilpailujen perusteella.

Ensiviikolla ilmestyvässä blogitekstissä syvennytään tarkemmin kilpailun formaattiin eli siihen miten kilpailut käydään ja miten voittajat ratkaistaan.

Lähteet:

www.tokyo2020.org/en

https://www.climbing.com/competition/how-climbers-will-be-chosen-for-the-2020-olympics/

Adam Ondra Road to Tokyo YouTube kanava:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL4cmXgffCRMz9xMKxs0ftDJUH-n-WGTuy