BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Kiipeily olympialajina – kohti Tokion olympialaisia (osa 1)

Päivitetty 13.7.2021

Teksti: Tuomo Lankinen

Kuvat: www.tokyo2020.org ja www.wikipedia.com

Kesällä 2020 suunnitellut Tokion olympialaiset jouduttiin siirtämään koronaviruspandemian vuoksi kesälle 2021. Seuraavassa luodaan katsaus tuleviin olympialaisiin keskittyen erityisesti kiipeilyyn.

Tokion olympialaisissa nähdään kaikkiaan viisi uutta lajia: Baseball/softball, karate, skeittaus, surffaus ja urheilukiipeily. Tässä tekstissä valotetaan sitä missä ja milloin kilpailut käydään ja miten olympialaisiin pääsevät urheilijat on valittu. Tekstin toisessa osassa syvennytään olympialaisissa käytettävään kilpailuformaattiin, jossa kaikki urheilijat osallistuvat kaikkiin kolmeen urheilukiipeilyn alalajiin eli boulderiin, liidiin ja nopeuskiipeilyyn. Tästä voit lukea lisää tekstin toisessa osiossa.

Missä olympialaiset kiivetään?

Olympiakiipeilyt käydään Aomi Urban Sports Parkissa Tokiossa elokuun alussa. Ensimmäisinä kisapäivinä (3.-4.8.2021) käydään naisten ja miesten karsinnat. Kiipeilyn olympiafinaalit kilpaillaan 5.-6.8.2021.

Kiipeilyä oli alkuperäisen suunnitelman mukaan tulossa seuraamaan paikan päälle huikeat 8400 katsojaa. Sittemmin kansainvälinen olympiakomitea päätti, että kisat käydään koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ilman yleisöä.

Nopeuskiipeily suoritetaan kaikista nopeuskiipeilykilpailuista tutulla IFSC standardoidulla nopeuskiipeilyseinällä. Boulderkiipeilyssä kilpaillaan neljä metriä korkeilla boulder-seinillä ja lead 15 metriä korkealla ja noin seitsemän metriä ulkonevalla jyrkällä kisaseinällä. Nopeuskiipeilyä lajina tuntemattomille mielenkiintoisena huomiona todettakoon, että nopeuskiipeilyssä kisareitti on kaikissa kisoissa täysin identtinen eli jokaisessa kisassa kiivetään samaa reittiä.

Miten olympialaisiin päässeet urheilijat on valittu?

Yhteensä kisapaikkoja olympialaisiin on 40 eli naisille 20 ja miehille 20. Kustakin maasta otetaan korkeintaan neljä osallistujaa (kaksi naisiin ja kaksi miehiin). Kaksi kisapaikkaa on varattu japanilaisille urheilijoille (yksi mies ja yksi nainen) ja kaksi paikkaa on jaossa villin kortin kautta eli sellaisille urheilijoille, jotka eivät ole osallistuneet karsintoihin, mutta näytöt muuten riittävät olympialaisiin.

Vuoden 2019 elokuussa järjestetyt IFSCn kiipeilyn maailmanmestaruuskilpailut Hachiojissa Japanissa toimivat ensimmäisenä karsintana olympialaisiin. Hachiojista olympialaisiin tiensä selvitti seitsemän miestä ja seitsemän naista.

Seuraava olympialaisten karsintakilpailu järjestettiin Toulousessa Ranskassa 28.11.-1.12.2019, johon kutsuttiin kaksikymmentä korkeimmin rankattua IFSC maailman cupin urheilijaa. Tästä joukosta valitaan kuusi parhaiten sijoittunutta miestä ja naista mukaan olympialaisiin.

Näiden kahden merkittävän kisan jälkeen olympialaisiin oli jäljellä enää viisi paikkaa miehille ja viisi paikkaa naisille. Paikat jaettiin maanosien mestaruuskilpailujen perusteella. Kunkin maanosan mestaruuskilpailusta paras mies ja paras nainen kutsutaan mukaan olympialaisiin.

Jos joku osallistumisoikeuden ansainnut kilpailija vetäytyy olympialaisista, menee kisapaikka seuraavana IFSC rankingissa olevalle.

Olympialaisissa kilpailevat urheilijat! Lähde: Wikipedia

Yhteenveto

Kiipeily debytoi olympialajina Tokion olympialaisissa kesällä 2021. Olympiamitaleista kamppailee kaksikymmentä miestä ja kaksikymmentä naista. Suomalaisia ei tällä kertaa ole mukana, mutta jännitettävää kisoissa riittää varmasti!

Tekstin toisessa osassa esitellään kilpailuformaatti. Tuohon tekstiin pääset tutustumaan täällä.

Lähteet:

https://www.ifsc-climbing.org/index.php/olympic-games

https://www.climbing.com/competition/how-climbers-will-be-chosen-for-the-2020-olympics/

Adam Ondra Road to Tokyo YouTube kanava:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL4cmXgffCRMz9xMKxs0ftDJUH-n-WGTuy