BoulderSaimaa
Ajankohtaista
Ota yhteyttä

Koronavirus ja kiipeily: toimet viruksen leviämisen ehkäisyyn!

Päivitetty: 12.3.2020 klo 15.45

Alkuperäinen artikkeli:

What Can My Climbing Gym Do About COVID-19?

By Climbing Business Journal -March 4, 2020

https://www.climbingbusinessjournal.com/what-can-my-climbing-gym-do-about-covid-19/

Suomenkielinen teksti: Tuomo

Kuvat: Tuomo

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Koronavirusepidemian leviämisellä on vaikutuksia myös kiipeilymaailmaan. Viimeisin uutinen oli Tanskassa tulevana viikonloppuna järjestettävien PM-kilpailujen peruminen: https://www.facebook.com/events/552213732034072/

Toimet viruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Kiipeilijöiden tärkein tehtävä on huolehtia hyvästä käsihygieniasta ennen kiipeilyä, että heti sen jälkeen. Kesien oikeaoppiseen pesuun löydät ohjeet terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

Nämä ohjeet on lisätty myös BoulderSaimaan käsienpesupisteiden yhteyteen.

Pese kädet aina ennen kiipeilyä, että sen jälkeen.

Sairaana kiipeilyä on syytä välttää niin oman kuin muiden terveyden vuoksi. Jos olo tuntuu kipeältä, niin jätä treeni suosiolla väliin! Kipeänä treenaamalla aiheutat varmuudella enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kiipeilyhallit voivat ehkäistä viruksen leviämistä tarjoamalla asiakkaiden käyttöön käsien desinfiointiin tarkoitettuja desifiointiaineita ja huolehtimalla siitä, että saippuaa ja puhtaita käsipyyhkeitä on jatkuvasti saatavilla. Lisäksi hallivastaavien vastuulla on seurata tilanteen kehittymistä alueellaan ja reagoida mm. viranomaisten ohjeisiin.

Tiettyjen kriittisten kohteiden siivoukseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Hallituksen suositukset (Lähde: Yleisradio)

”Hallitus suosittaa, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.”

Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa vapaa-ajan toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta ikääntyneiden ja perussairaiden kanssa asioidessa.

Lähteet ja lisätietoa aiheesta:

Climbing business journal

Eksote: Kootut ohjeet Eksoten alueen asukkaille COVID-19 koronavirukseen liittyen

Terveyden ja hyvinvoinin laitoksen verkkosivut

Yle: Hallituksen suositukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi

Yle: Ärsyttääkö hokeminen käsien pesemisestä? Näin sanoo tiede saippuasta ja käsidesistä