BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Ulkoboulderointi Lappeenrannan lähiseudulla

Teksti, kuvat & video: Tuomo

Harrastettuaan sisäkiipeilyä jonkin aikaa saattaa tulla halu lähteä kokeilemaan miltä kiipeily tuntuu luonnollisessa ympäristössä eli oikeilla kivillä ja kallioilla. Tässä jutussa käsittelen aloittelijoille sopivia ulkokiipeilypaikkoja Lappeenrannan läheisyydessä. Tulevissa jutuissa laajennan kuvakulmaa ja tarkastelen kiipeilypaikkoja myös muualla Kaakkois-Suomen alueella.

Kaikki jutussa mainitut paikat löytyvät kiipeilijöiden käyttämältä 27crags– sivustolta, jonka hakukentästä voi etsiä kiipeilypaikkoja ja alueita tai selailla karttoja. Palvelussa on kiipeilypaikkoja ympäri maailmaa, joten sen kautta on mukava tutustua myös kaukaisempiin kiipeilykohteisiin. Palvelusta löytyy myös kuvia, videoita, karttoja ja paljon lisätietoa paikoista, joten suosittelen tutustumaan mikäli ulkokiipeily kiinnostaa. Palveluun voi jokainen lisätä kiipeilypaikkoja ja reittejä luotuaan oman profiilin. Palvelussa on myös kätevä ”lokikirja” toiminto, johon voi tallentaa kiivetyt reitit ja paikat joissa on käynyt.

Ensimmäisenä voi mieleen tulla kysymyksiä minkälaisia varusteita ulkokiipeilyssä tarvittaan. Boulderkeskus Isatiksen blogista löytyy Simo Kauppilan kirjoittamat perusohjeet varusteista ja toimintaohjeista, joten en käsittele niitä tässä sen syvällisemmin. Kaikkia omia varusteita ei välttämättä tarvitse hankkia kerralla, vaan esimerkiksi pädin (eli putoamista suojaavan patjan) voi vuokrata BoulderSaimaalta. Pädin lisäksi tarvitaan ainakin magnesiumia ja kiipeilykengät. Suomen kesässä liikuttaessa kannattaa mukaan varata myös jonkinlainen karkotin hyttysiä vastaan. Itse suosin Thermacell hyttyskarkotinta (myydään esim. Prismoissa ja apteekeissa), joka on helppokäyttöinen ja tehokas. Lisäksi mukaan on hyvä varata topo, eli eräänlainen opaskartta, josta selviävät niin ajo-ohjeet kuin reittien sijainnit ja niiden vaikeusasteet. 27 crags.com on esimerkki sähköisestä topopalvelusta, mutta topoja löytyy myös painettuina kirjoina.

Kaikissa ulkokiipeilypaikoissa vieraillessaan kannattaa huomioida autojen parkkeeraus, jottei häiritse alueen muita käyttäjiä ja asukkaita, sekä käyttäytyä asiallisesti ja muita häiritsemättä. Parkkipaikat on yleensä merkitty 27crags:in karttoihin ja topokirjoihin.

Muurahaiskivi

Tämä yksittäinen kivi sijaitsee Kuivaketveleellä Taipalsaarentien varrella. Kivi on veden äärellä kauniilla paikalla, joten ryteikössä ei tarvitse kiipeillä. Muurahaiskivellä kannattaa huomioida läheinen asutus, joten äänitasot on syytä pitää maltillisena sekä tietysti huolehtia, ettei paikalle jää roskia tai tikkimerkkejä eli kiveen magnesiumilla tehtäviä apuviivoja. Muutenkin tikkimerkkien käyttö kannattaa pitää mahdollisimman vähäisenä ja harjata merkit pois ennen lähtöä.

Simeon ja Kuutti 5+

Muurahaiskivellä alastulot ovat pääsääntöisesti hyviä, joten yhdelläkin patjalla pääsee hyvin alkuun. Helpoimmat reitit ovat vaikeudeltaan 5+:n luokkaa, mutta voivat tuntua alkuun haastavalta, mikäli kokemusta ulkokiipeilystä ei vielä ole. Ulkokiipeilyssä otteiden löytäminen on sisäkiipeilyä vaikeampaa ja jalkaotteet ovat usein pienempiä. Pitkäjänteisyydellä ja tekniikan hiomisella otteet alkavat hahmottua ja kiipeilijä löytää tiensä kiven päälle yhä useammin ja vaikeampien reittien kautta. Muurahaiskiven kivenlaatu on jonkinlaista kiinteää rapakiveä, joka on paikoitellen hieman terävää, joten sormiteippi kannattanee varata mukaan. Kivellä ei ole kiipeilty viime aikoina kovinkaan paljon, joten vähemmän kiivettyjen reittien otteita saattaa joutua harjaamaan myös teräsharjalla sammaleen poistamiseksi.

Kiven parhaimmistoon kuuluvat mielestäni tasapainoilua vaativa Kuutti 5+, selkeillä otteilla ”varustettu” Sunnuntai- rumble 6A+, sisäkiipeilymäinen Viileä villapipo 6B ja pitkiä muuveja sisältävä Tyyli on tajuton 6C. Kokeneemmille kiipeilijöille kivi tarjoaa haasteena tasapainoa ja ulottuvuutta vaativan Devilsticksin  7A ja paukkureitti Vappuheilan 7B. Alla olevasta linkistä löydät videon Muurahaiskiveltä.

Videolla seuraavat reitit: Kuutti 5+, Sunnuntai Rumble 6A, Viileä Villapipo 6C ja Vappuheila 7B.

Few from Muurahaiskivi from BoulderSaimaa on Vimeo.

ABC-kivet

Tämä useamman kiven kokonaisuus sijaitsee Viipurinportin ABC:n takana. Lähestymisen voi suorittaa joko Pajarilantien kautta tai jättämällä auton parkkiin huoltoaseman pihaan. Kivet sijaitsevat melko pusikkoisessa maastossa, joten niiden löytäminen voi alkuun olla hieman vaikeaa. Kivien likimääräisen sijainnin näkee 27crags:sin kartasta ja tarkempi sijainti löytyy maastokartasta (esim. kansalaisen karttapaikka).

Ympäristöltään ABC-kivet eivät siis ole Muurahaiskiven veroinen kokemus, mutta kiipeily on kohtalaista. Helpompia reittejä on useampia kuin Muurahaiskivellä, mutta kannattaa huomioida, että täällä kivet ovat hieman korkeampia, joten patjoja kannattaa varata mukaan useampi kuin yksi. Lisäksi spottaaja kiipeilijää turvaamassa voi olla hyvä ratkaisu.

Reiteistä kokeilemisen arvoisia ovat 5+:n Venäläinen rekka, Viipurinportti ja Rekkakaista. Lisäksi Munkkikahvi 6B on mukava tasapainoilu. Paikan parhaimmistoa on kanttikikkailu Lappeen Martikainen 6C.

Huhtanen, Imatra

Imatran Huhtasen kylässä sijaitsevat kivet tarjoavat monenlaista tekemistä useammallekin reissulle. Reittejä löytyy laidasta laitaan, matalista korkeisiin ja vaikeusasteeltaan kaikkea 4-8A:n väliltä. Myös pari vaikeampaa projektia on vielä kiipeämättä, joten vaikeampia reittejä on tulevaisuudessa todennäköisesti tulossa lisää. Huhtasessa on reittien monipuolisen vaikeuden vuoksi mahdollista kiipeillä isommalla porukalla siten, että jokaiselle löytyy sopivia haasteita.

Huhtasen kivenlaatu on paikoin terävähköä, mutta kuitenkin kiinteää, joten sormiteippi ja hyvät sorminahkat tulevat Huhtasessa tarpeeseen. Reiteillä on tyypillisesti melko paljon listaotteita ja pieniä jalkaotteita. Alastulot täälläkin ovat pääsääntöisesti tasaisia, joten yhdelläkin patjalla pääsee kiipeämään. Muutamat reitit varsinkin Navetta-kivellä ovat kuitenkin sen verran korkeita, että patjoja kannattaa varata mukaan useampia mahdollisuuksien mukaan.

Alueen parhaimmistoon kuuluvat mielestäni Tummeli 6B, Paha hieho 6B, Senkin härkä! 6B, Don`t panic 7A ja Lucky- mies 7A. Tarjolla on myös hienoja vaikeampia reittejä, joista mainitsemisen arvoisia ovat Tuttiritari 7B, Kukonhärnääjä 7C ja Dark knight 7C+. Ison navetta-kiven päältä pääsee alas Pötsin vieressä olevaa koivua pitkin. Kiven yli menevä köysi ei ole kiinni missään, joten siitä ei tule laskeutua! Kuvan takaa löytyy video lyckymiehestä.

Luckymies 7A from BoulderSaimaa on Vimeo.