BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Ulkokiipeilijän turvallisuus – Spottaaminen

Teksti: Tuomo

Haastateltavana: Jyrki Kauko

Kuvat: Marko Kauko

”Mitä ihmettä se spottaaminen tarkoittaa? Miksi ulkokiipeilykuvissa kiipeilijän alla usein näkyy kaveri kädet pystyssä? Luuleeko se tosissaan ottavansa tuon kaverin kiinni jos se putoaa?!”

Vierailu internetin ihmemaailmaan ei tällä rintamalla paljoa viisautta kartuta. ”Spottaaminen tulee ruotsinkielen sanasta spotta, joka tarkoittaa sylkemistä. Toisaalta sana on myös vanhaa Rööperin slangia ja tarkoittaa havaitsemista”, tietää kertoa Urbaanisanakirja.com.

Ulkokiipeilyä aloitteleva harrastaja ei näistä määritelmistä paljoa viisastu netistä tietoa etsiessään. Vaan eipä huolta!

Kevään ja alkaneen ulkokiipeilykauden kunniaksi päätin ottaa haastatteluun kiipeilypiireissä mainetta niittäneen spottimaisteri Jyrki Kaukon ja kysellään hieman tästä varsinkin ulkoboulderoinnin turvallisuuteen keskeisesti liittyvästä toiminnasta.

Jyrki tunnetaan varsin vantterana spotterina, joka nappaa vaikka kylkiasennossa kiveltä alas putoavan kaverin hellään otteeseensa, kääntää kiipeilijän ilmassa jalat kohti maata ja asettaa hänet hellästi keskelle alastuloa pehmentävää pädiä. Kaikki tämä tapahtuu sulavasti ja nopeasti kuin kolibrin siiven isku, joten Jyrki on oikea henkilö kertomaan miten homma hoituu!

Terve Jyrki! Alkuun tärkeimmät eli miten on kiipeilykevät lähtenyt käyntiin?

Oikein hyvin kiitos! Olen viettänyt tänä keväänä paljon aikaa eteläisemmässä Suomessa töiden vuoksi ja siellä on tosi paljon itselle uutta kiivettävää. Tässä on tullut muutaman vuoden tauko pääkaupunkiseudulla kiipeilystä ja sinä aikana alueelle on tullut paljon uusia alueita ja reittejä.

Kevät onkin mennyt innokkaasti säntäillen eri paikkoja läpi ja vielä ei ole oikein malttanut jäädä työstämään mitään yksittäistä reittiä. Kiipeilykelit ovat olleet tosi hienot ja pitää toivoa, että tulee kylmä ja kuiva kesä!

Siirrytäänpä sitten turvallisuusasioihin. Kertoisitko lukijoille mitä spottaaminen tarkoittaa?

Spottaamisella yritetään tehdä kaverin putoaminen mahdollisimman turvalliseksi. Ajatuksena on käsillä ohjata putoava kiipeilijä osumaan patjoille mieluusti jalat edellä. Spottaamisella yritetään poistaa riski vakavammasta loukkaantumisesta, joka saattaisi aiheutua esimerkiksi kiipeilijän pudotessa ohi alastuloon laitetuista patjoista.

Tiivistäisitkö spottaamisen perusasiat?

Kaikki alkaa kommunikaatiosta kiipeilijän kanssa. Ennen kiipeilyä reitti kannattaa käydä yhdessä läpi kiipeilijän kanssa ja miettiä missä putoaminen todennäköisimmin tapahtuu. Toinen tärkeä asia on katsoa suurin riskipaikka, eli alastulon kivet, kannot tai kiipeillessä tulevat heilahdukset eli swingit ja miettiä miten nämä olosuhteiden aiheuttamat riskit voidaan minimoida spottaamisella ja pädien asettelulla.

Tämän jälkeen pädien asetteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Pädit kannattaa asettaa turvaksi pahimmalle paikalle, jossa putoaminen on todennäköisintä tai missä putoaminen aiheuttaa suurimman loukkaantumisen riskin. Jos käytettävissä on paljon patjoja niin yritän tehdä putoamispaikasta mahdollisimman tasaisen. Jos käytössä on pikkupädejä eli ns. sit start pädejä, käytän niitä isojen patjojen päällä täyttämään isompien patjojen välit. Olen pari kertaa telonut nilkkani, kun jalka on pudotessa mennyt patjojen väliin. Pikkupädeillä nämä raot saa hyvin täytettyä.

Tilanteissa, jossa patjoja ei ole tarpeeksi, kannattaa spottaajan seistä pahan paikan, kuten ison kiven päällä jos siinä saa tasapainoisen asennon. Siitä spotatessa voi estää kiipeilijän putoamisen siihen kohtaan.

Ennen kiipeilyä kannattaa vielä katsoa alastulo läpi mahdollisten kompastumisia aiheuttavien maastonmuotojen, kuten kivien ja kantojen varalta. Tämä on erityisen tärkeää jos reitin aikana spottaajan tarvitsee liikkua. Varsinkin viettävällä alastulossa pitää olla erityisen tarkkana, sillä spottaajan kompuroinnista voi aiheutua vaaraa sekä kiipeilijälle että spottaajalle.

Mikä on spottaajalle hyvä asento ja mihin kohtaan kiipeilijää tähtäät hänen pudotessa?

Spottatessa asentoon kannattaa kiinnittää huomiota. Jalat kannattaa pitää noin hartioiden levyisessä asennossa ja hieman perätysten, jolloin asento on tukevampi. Kädet on hyvä pitää hieman koukussa ja peukalot kiinni kämmenissä. Tällä vältetään peukalon venähdykset.

Pystysuorilla reiteillä tarraan putoavaa kiipeilijää hanurista jos tämä on hyvä kaveri. Tällöin ilmalennon ohjaaminen ja vauhdin hidastaminen onnistuu paremmin. Ei kuitenkaan kannata käydä kiinni tuntemattoman pakaroihin lupaa kysymättä. 😉

Reilusti negatiivisilla seinillä spottaan kaverin ristiselkään, jolloin kaverin ohjaaminen jaloilleen helpottuu huomattavasti. Toisinaan jyrkemmillä reiteillä kiipeilijä putoaa niin huonossa asennossa, että sitä vain yrittää osua johonkin ja tuupata kaveria kohti patjaa.

Onko sinulla jotain vinkkejä kokeneemmille spottaajille?

Kannattaa jutella kiipeilijän kanssa siitä, miten kiipeilijä haluaa häntä spotattavan ja miettii yhdessä miten pädit kannattaa asettaa ja reitti spotata.

Kannattaa myös muistaa, että joskus spottaamisesta voi olla jopa haittaa. Esimerkiksi liian lähellä spotatessa voi aiheuttaa tahattoman däpin eli kosketuksen spottaajaan, jolloin suoritus menee pilalle. Tämäkin on usein helposti vältettävissä kun miettii spottauksen ennakkoon kiipeilijän kanssa.

Spottaajana voi myös kannustaa kiipeilijää tiukassa paikassa. Näin kiipeilijä tietää, että alhaalla ollaan hereillä ja valmiina jos kiipeilijä putoaa. Se saattaa antaa juuri tarvittavan itseluottamuksen kiipeilijälle, jotta hän saa itsestään kaiken irti ja reitin kiivettyä!

”Kaikki peliin! Anna mennä vaan! Hyvin menee! Spotti on!”