BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Työntekijämme – Ihmiskohtaaja Onni

Teksti & kuvat: Tuomo

Seuraavaksi henkilökuntahaastattelussa BoulderSaimaan ensimmäinen työntekijä Onni Hämäläinen. Onni tuli taloon jo ensimmäisenä talvena ja on siitä asti piristänyt hallin ilmapiiriä aina aurinkoisella asenteellaan.

Fysioterapeutin koulutuksen hankkinut Onni on rautainen liikunta-alan ammattilainen. ”Hei Onni! Taas vähän kolottaa olkapäätä! Mikäköhän sitä vaivaa?” onkin melko yleinen kysymys kun miestä hallilla näkee. Vastauksena saamme usein kuulla aiheellisen kehoituksen tehdä oheisharjoitteita itsenäisesti tai osallistua kehonhuoltoryhmään, jossa monipuolisen treenin tekeminen onnistuu lähes huomaamatta.

Onni on jakanut osaamistaan myös BoulderSaimaan blogiin kirjoittamalla erinomaiset jutut alkulämmittelystä ja kiipeilyn harjoittelun monipuolisuudesta.

Onni on terveellisten elintapojen mies! Mies tuntuu syövän vain hedelmiä ja pähkinöitä oli työpäivä kuinka pitkä tahansa.

Onni tunnetaan hallilla paitsi laajasta osaamisestaan kehonhuoltoasioissa myös erittäin rennon reippaasta asiakaspalveluasenteesta! Mies tuntuu olevan yhtä hymyä ja homma kuin homma hoituu käden käänteessä hymy huulilla.

Terve Onni! Syksy on tulossa. Miten rullaa?

Hyvin rullaa! Ei tässä mitään ihmeempiä. Loppukesä on mennyt kovasti töitä tehdessä ja kämppää etsiskellessä. Sain tilaisuuden tehdä fysioterapeutin töitä kesän ajan Eksotella. Siellä on kuntoutettu asiakkaita leikkausten jälkeen.  Se on ollut hyvin monipuolista hommaa, jossa on saanut auttaa kaikenlaisia asiakkaita lapsista vanhuksiin. 

Siinä työssä haastavampia ja samalla mielenkiintoisimpia asiakkaita ovat paljon urheilevat nuoret, jotka tuntevat kehonsa ja vaivansa sekä osaavat vaatia hoidolta paljon.

Fysioterapeutin työssä on parasta kun voi auttaa ihmisiä toipumaan esimerkiksi erilaisista vammoista takaisin normaaliin elämään ja liikunnan pariin.

Olet siis koulutukseltasi fysioterapeutti. Miten kuvailisit kiipeilyä lajina ammattimaisesti jos sinun tulisi kertoa siitä kollegalle joka ei tunne lajia?

Kiipeily on monipuolinen, kehittävä ja jokaista niveltä ja niveltasoa kuormittava liikuntamuoto, jossa edetään pystysuorilla pinnoilla otteita apuna käyttäen.

Toisinaan Onni järjestää hieman erilaista toimintaa hallille. Tässä yksi mielenkiintoisimpia pulmapähkinöitä parin vuoden takaa…

Kiipeiletkö itse?

Tällä hetkellä hieman vähemmän muiden kiireiden takia, mutta noin kerran viikossa pyrin seinälle, jotta tuntuma pysyy yllä.

Onko kiipeily kivaa? Mikä siinä viehättää?

Kiipeily on kivaa, vaikka aina ei onnistumisia tulekaan. Vielä hauskempaa se tietysti on kun onnistuu ja reittejä pääsee ylös. Nautin kiipeilystä koska se on omilla ehdoilla tekemistä ja lajina monipuolinen.

Kiipeilyssä on fyysisen tekemisen ohella myös henkinen puoli eli kiipeilyssä on paljon ongelmanratkaisua ja jännityksen sietämistä joka tekee siitä hauskaa. Lisäksi kiipeilyä voi tehdä ehdoitta eli jokainen itse määrittelee omat rajansa. Kiipeilyn monipuolisen luonteen vuoksi jokainen voi kompensoida omia heikkouksiaan niillä asioilla joissa on parempi. Kiipeilyssä voi pelata omilla vahvuuksilla ja yrittää treenata heikkouksia, jolloin kiipeilytaso nousee.

Tiivistetysti voisi sanoa, että kiipeilyssä viehättää sen monipuolisuus.

Mitä kaikkea teet BS:llä?

Ensimmäisenä ja ehkä tärkeimpänä on siivoushommat. Pidän siisteistä tiloista!

Aukioloaikoina teen asiakaspalvelutyötä, asiakkaiden ohjausta, teen reittejä ja niin edelleen. Näiden ohella vedän BoulderSaimaan kehonhuoltoryhmää keskiviikkoisin. Nyt syksyn uutuutena on tulossa aikuisille tarkoitettu matalan kynnyksen kuntokiipeilyryhmä jota myös ohjaan.

Miten fysioterapeutin koulutus näkyy työssäsi BoulderSaimaalla?

Parhaiten koulutuksen opit on käytössä kehonhuoltoryhmää vetäessä, jossa tehdään viikoittain vaihtuvia kehonpainoharjoitteita kiipeilyn oheistreeniksi. Tavoitteena on kehittää osallistujien voimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja kehonhallintaa kerran viikossa kokoontuvassa ryhmässä. 

Uudessa aikuisille suunnatussa kuntokiipeilyryhmässä ajatuksena on kiipeillä ja luoda kiipeilyn ohelle mahdollisuus kehittyä monipuolisesti fyysisiltä ominaisuuksiltaan. Myös siellä ammatillinen näkökulma nousee esiin eli ajatuksena on kehittää osallistujien fyysistä suorituskykyä, kiipeilytekniikkaa, ohjata ihmisiä järkevään harjoitteluun ja antaa eväitä turvalliseen harrastamiseen. Kuntokiipeilyryhmä on aikuisille tarkoitettu matalan kynnyksen ryhmä, johon voi osallistua vaikka ei olisi kiipeillyt aikaisemmin.

Ryhmien ohella asiakkaat kyselevät aika paljon vinkkejä oheisharjoitteluun ja erilaisiin jumeihin. Koen että siinä voin olla hyvin avuksi.

Onni ohjaamassa kehonhuoltoryhmää.

Sinulla on rautainen asiakaspalveluasenne. Tuleeko se sinulta täysin luonnostaan vai joudutko keskittymään siihen erikseen?

Joo kyllä se tulee luonnostaan. Välillä tietysti on huono päivä työn ulkopuolisista asioista, mutta kyllä ne aina unohtuu kun hallille tulee. Olen luonteeltani reipas ihmiskohtaaja!

Onko sinulla koskaan huono päivä ja jos niin millainen se on?

No silloin kun on kaunis kesäpäivä ja hallilla ei ole kiipeilijöitä. Sitten pitää hikihatussa yksin vääntää reittejä seinälle. Ne on välillä tylsiä päiviä. Tässäkin hommassa ihmiset on kaikkein tärkeintä!

Jos sinulla olisi käytössä kaikki maailman valta, voima ja varallisuus niin mitä muuttaisit BoulderSaimaalla?

Ensimmäisenä purkaisin kattoa, että saataisiin korkeampi köysiseinä nykyiselle paikalleen. Sen viereen tuonne moonboardin päälle rakennuttaisin 50m2 yläkerran tai laverin, jossa voitaisiin vetää ryhmäliikuntatunteja ja muuta oheistoimintaa. Se toimisi hyvin myös muiden asiakkaiden jumppailu- ja venyttelypaikkana.

Näiden ohelle järjestäisin halliin vielä paremman ilmastoinnin, jotta saataisiin hallille viileät kiipeilykelit ympäri vuoden. 😉

Kiitos Onnille haastattelusta! Onnin kohtaat hallilla todennäköisimmin viikonloppuisin sekä keskiviikkon kehonhuolto ja kuntokiipeilyryhmissä. Tervetuloa mukaan!