BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

BS5v kyselyn tulokset ja vastauksia yleisön kysymyksiin!

Teksti & kuvat: Tuomo

Teimme BoulderSaimaan 5v synttäreiden yhteydessä asiakaskyselyn, jossa kyselimme asiakkaidemme mielipiteitä BS:n meiningistä ja ensimmäisestä viidestä vuodesta.

Hallin avajaisia vietettiin 16.11.2013 ja sen jälkeen on tapahtunut aika paljon. Mielestämme keskeisimmät kehitysaskeleet ovat olleet köysiseinän rakennus, jumppakulman kehitys, BS:n junnuryhmien suosion kasvu, reitinteon monipuolistuminen, vuosijäsenyyden 24/7 sisäänpääsy ja vuosien mittaan lajin pariin löytäneet uudet ihmiset! Lisäksi kiipeilijöiden taso on tuntunut kehittyvän hyvää vauhtia. Kaikkein tärkeintä meille on kuitenkin se, että ihmiset tuntuvat viihtyvän hallilla!

Tyhjä taulu! Tältä hänkki näytti rakennusvaiheessa.

Kyselyssä olikin tarkoitus antaa puheenvuoro hallin kiipeilijöille, ja kysyä mitkä teidän mielestänne ovat olleet tärkeimmät kehitysaskeleet ja missä vielä olisi petrattavaa. Lisäksi kyselyssä oli avoimia kohtia, joihin vastaajat saattoivat antaa vapaata palautetta tai kysyä kysymyksiä henkilökunnalta. Myös näihin kysymyksiin löydätte vastauksen tästä tekstistä.

Kyselyyn vastasi viikon aikana 45 henkilöä ja kyselyyn vastanneiden kesken arvotun kuukausikortin voitti Emppu.

Voittajan on helppo hymyillä!

Kuinka usein olet käynyt BoulderSaimaalla ja miksi?

Hiukan vajaa puolet kyselyyn vastanneista olivat käyneet kiipeilemässä 30-99 kertaa. Reilu neljäsosa oli käynyt kiipeilemässä yli 100 kertaa eli vastanneet ovat selkeästi hieman enemmän kiipeilystä innostuneita henkilöitä, joka on hyvä huomioida vastauksia lukiessa.

Kyselyn toisessa kysymyksessä kysyttiin, että mikä vetää hallille kerta toisensa jälkeen. Tyypillisimmät vastaukset liittyivät kiipeilyn hauskuuteen sekäkehoa ja mieltä rentouttavaan vaikutukseen. Monessa vastauksessa kiipeilyn koukuttavuus nousee esiin: alussa kiipeily tuntuu haastavalta, mutta pikkuhiljaa kertyvät onnistumiset ja uuden oppiminen koukuttavat jatkamaan. Myös kiipeilyn ja reittien monipuolisuutta kiiteltiin useammissa vastauksissa. Hallin hyvää yhteishenkeä kehuttiin myös useammissa vastauksissa. Negatiiviset vastaukset liittyivät yleensä rajalliseen käytettävissä olevaan aikaan eli arki tuntuu haittaavan kiipeilyharrastusta monella vastaajalla.

Seuraavassa kysymyksessä kysyttiin jatkosuunnitelmista ja valtaosa vastanneista haluaa tulevaisuudessa käydä seinällä entistä useammin. Vain kaksi kyselyyn vastannutta tuumaili käyvänsä jatkossa edellistä harvemmin kiipeilemässä. Useammin jatkossa kiipeilevät vastaavat kiipeilyn olevan hauskaa ja koukuttavaa. Lisäksi kehittyessäja voimien kasvaessa kiipeilymäärän arvellaan lisääntyvän jatkossa useammassa vastauksessa. Useimmiten lisääntyvää kiipeilymäärää jatkossa perusteltiin myös sillä yksinkertaisella syyllä, että se on hauskaa!

Mikä erottaa BoulderSaimaan muista?

Seuraavissa kysymyksissä udeltiin vastaajilta mikä erottaa BoulderSaimaan muista liikuntapaikoista ja kiipeilyhalleista. Muihin liikuntapaikkoihin verrattaessa vastaajat kiittelivät erityisesti BoulderSaimaan tunnelmaa ja henkilökunnan palveluasennetta. Kiipeilyn ja hallin yhteisöllisyyttä ja hyvää henkeä kehuttiin useammassakin vastauksessa. Tässä muutamia poimintoja vastauksista:

”Voi harrastaa yksin omaan tahtiin, mutta silti tapaa super tyyppejä ja mukava on myös pähkäillä reittejä porukalla. Yhteishenki on yksi suuren suuri osatekijä BoulderSaimaata!”

”Ongelmanratkonta yhdistyy liikuntaan koukuttavalla tavalla”

”Kaiken tasoisille löytyy tekemistä ja sitä voi tehdä yhdessä tasosta riippumatta.”

”Edellisen lisäksi vielä siisteys, valoisuus ja se, että kiipeily on yksinkertaisesi parasta mitä voi tehdä housut jalassa”

Muista kiipeilykeskuksista erottavia tekijöitä kyselyyn vastanneet eivät nimenneet kovinkaan innokkaasti. Tämä johtunee siitä, että moni vastaajista ei ole kiipeillyt muissa kiipeilykeskuksissa. Muutamissa vastauksissa kehuttiin BoulderSaimaan siisteyttä ja valoisuutta verrattuna muihin paikkoihin. Lisäksi asiakaspalvelun ystävällisyyttä kiiteltiin useammassa vastauksessa. Montaa vastaajaa tuntui viehättävän myös BoulderSaimaan pienuus ja ruuhkattomuus verrattuna isompien kaupunkien ruuhkaisempiin halleihin. Myös viestinnällisiä asioita kiiteltiin:

”Parempi murre!”

Kehitysaskeleet ja tärkeimmät kehityskohteet tulevaisuudessa

Seuraavissa kysymyksissä kysyttiin kiipeilijöiden mielipiteitä tärkeimmistä toteutetuista kehitysaskeleista. Eniten kiitosta herätti reittien sopiva uusiutumistahti ja uudet otteet. Yli 50% vastaajista piti näitä tärkeimpinä juttuina. Jatkuvasti uusiutuvat haasteet tekevät sisäkiipeilystä mielenkiintoista. Yleensä joka kerta tarjolla on vanhojen tuttujen reittien lisäksi muutamia uutuuksia, joiden ratkaisua pohtiessa kuluu tunti jos toinenkin. Toiseksi tärkein toteutettu kehitysaskel (20% vastanneista) on vastaajien mielestä vuosijäsenyyden 24/7 sisäänpääsyn toteuttaminen, joka mahdollistaa treenaamisen mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. 

Kysymykseen siitä, mikä kehityskohde olisi tärkein toteuttaa seuraavaksi, saatiin melko monipuolisia vastauksia. Suosituin vastaus oli ”Kaikki hyvin, jatkakaa samaan malliin!” sai 34,1% annetuista äänistä. Suurin toive kiipeilijöiden keskuudessa on kiipeiltävä katto. Sitä toivoi reilu 31% vastaajista. Kattoa toivottu jo aikaisemmissakin kyselyissä, ja alustavia suunnitelmia sen toteuttamiseen onkin laadittu. Suunnitelmissa on vaakasuoran kiipeilyseinän rakentaminen hänkin ja tatin väliin. Samaisessa suunnitelmassa on myös tatin laajentaminen kohti släbinurkkaa. Tässä hankkeessa tatin kiipeiltävä pinta-ala saataisiin lähes tuplattua. Toivottavasti kiipeilijämäärää saadaan edelleen kasvatettua ja hanke päästään toteuttamaan!

Kolmanneksi eniten (reilu 11%) vastaajista toivoi uusia otteita. Viimeisimpään toiveeseen tulikin nopea vastaus, kun saimme otetoimituksen Cheetalta viime viikolla! Kuormassa on lisää isoja otteita ja loivia bokseja lähinnä släbiä ajatellen. Uudet otteet inspiroivat myös reitintekijöitä!

Tapahtumat ja ryhmät

Seuraavissa kohdissa vastaajia pyydettiin valitsemaan suosikkitapahtumansa esitetyistä vaihtoehdoista. Suosituimpia tapahtumia vastaajien mielestä olivat erilaiset kiipeilykisat (19,4%) kuten Boulderliigakisat, opiskelijoiden Skinnarilan kiipeilymestaruuskisat ja erilaiset muut kisailut. Toiseksi suosituimmat tapahtumat olivat keväisin ja syksyisin järjestettävät ulkokiipeilyretket ja jaetulla sijalla pikkujoulut ja aikaisemmat vuosijuhlat. Isoin osa vastaajista (25%) ei ollut osallistunut vielä mihinkään tapahtumaan.

Myös parhaista ryhmistä kysyttäessä suurin osa vastaajista ei ole osallistunut mihinkään ryhmätoimintaan (46,7% vastaajista). Suosituin ryhmä vastaajien mielestä oli keskiviikkoisin järjestettävä Onnin pitämä kehonhuoltotunti, joka on 20% suosikkiryhmä. Osallistumattomuuden syitä kysyttäessä moni vastaaja kertoo ajanpuutteen estävän osallistumisen. Myös taloudelliset syyt ja kiipeilyn vapaus nousevat esiin vastauksissa.

Mitä haluaisit kysyä henkilökunnalta?

Seuraavassa kysymyksessä vastaajille annettiin mahdollisuus kysyä henkilökunnalta mitä tahansa mieleen juolahtaa. Tässä Tuomon vastaukset esittämiinne kysymyksiin!

Miten on mennyt noin niinkun omasta mielestä? 🙂

Vastaus tuntuu vaihtelevan nopeammin kuin Jolli ruuvaa muovia seinään! 😉 Toisina päivinä tuntuu, että kaikki onnistuu ja homma on mahtavaa. Joinain päivänä mikään ei sitten onnistu ja homma tuntuu enemmän tervan juonnilta. 😉

Vakavasti vastattuna: Olemme saaneet mielestäni aika paljon aikaiseksi ja alueen kiipeilykulttuurin hentoisesti nupulleen. Töitä kuitenkin tuntuu riittävän vieläkin aika paljon, jotta lajin suosiota saataisiin alueella kasvatettua ja tätä kautta toimintaa kehitettyä yhä paremmaksi.

Mikä on elämän tarkoitus?

Sisällä oleva biologini (biologian perusopinnot 25 op. Jyväskylän yliopisto) vastaa luonnollisesti elämän tarkoituksen olevan elämän jatkamisessa. Lisääntykää ja täyttäkää maa!

Miten sinä voit?

Kiitos kysymästä! Sanamuodon perusteella kysymyksellä viitataan vain yhteen henkilöön ja egoistisesti otan oikeuden vastata kysymykseen henkilökohtaisesti. Vointi on lyhyen yrittäjänurani aikana ollut vaihtelevan helmeilevä. Mukaan on mahtunut niin euforisia onnen hetkiä kuin karvaita pettymyksiä.

6:7=

0,85714286

Miten kehittyä sormiotteissa?

Vaikea antaa suoraa vastausta tietämättä kuinka paljon ja miten olet harjoitellut aikaisemmin. Treenaaminen hallitusti kasvavalla kuormituksella yhdistettynä sopivaan lepoon ja ravintoon on avain fyysiseen suorituskyvyn kehitykseen kaikessa urheilussa. Aloittelijoille ja vähemmän aikaa kiipeilleille suosittelen poikkeuksetta kiipeilyä. Jos kiipeilet nyt kerran viikossa, niin kokeile käydä hieman useammin. Jos puolestaan kiipeilykertoja tulee jo nyt 3-4 viikossa ja olet harrastanut kiipeilyä jo kauemmin kuin muutaman kuukauden, voi harjoitteluun ottaa mukaan varovasti myös oheisharjoitteita. Oma suosikkini sormivoiman kehittämiseen on otelauta, koska siinä loukkaantumisriski on huomattavasti pienempi esimerkiksi campuslautaan verrattuna.

Onko tulossa uusia otteita, entä pallo otteet kampuksen viereen?

Kyllä! Itseasiassa uusia otteita ja muutama boksi tuli juuri viime viikolla Cheetalta! Uudet otteet löytyvät jo seiniltä! Myös siniset pallot pitää myös muistaa laittaa toimintaan. Kiitos muistutuksesta!

Eikö Tuomolla ole ikinä lomaa?

Valitettavasti aika vähissä tuntuu yrittäjän lomat olevan, vaikka ehdottomasti tiedostan vapaapäivien ja lomailun hyödyt. Muutaman lomaviikon olen saanut nauttia menneiden vuosien aikana. Toivottavasti lomia olisi tiedossa enemmän jatkossa. Esimerkiksi keväinen Fontainebleaun metsä kuulostaisi erinomaiselta kiipeilypäällikön lomakohteelta!

Miksi maailmassa on keittoa?

Keitto on yleensä hyvää, ruokaisaa ja monesti aika terveellistä ravintoa, joka sopii hyvin myös eväänä hallilla tai kivillä nautittavaksi. Keittotermos on erityisen näppärä! Keiton kanssa kannattaa kuitenkin varata aina myös pari palaa leipää, sillä leivän päällä oleva rasva saa vähärasvaisenkin keiton rasvaliukoiset makuaineet liukenemaan suussa, ja näin keitto maistuu entistäkin herkullisemmalle! 

En mitään

No hyvä! Ollaan tehty hommat hyvin, jos kaikki on selvää! 😉

Onko BoulderSaimaan mahdollista laajentua vieläkin isommaksi?

Tämänhetkisissä tiloissa alkaa tulla seinät ja katto vastaan eli näissä tiloissa laajentaminen alkaa olla jo haastavaa, jos emme ala kattotöihin. Suunnitelmia uusiin laajentamiseen toki on, kunhan harrastajamäärä saadaan ns. isolleen ja nykyinen halli jää pieneksi! 😉

Haha nyt on paha!! Ehkä sitä miten joukkoonne pääsee mukaan, tällaista duunia kun jaksaisin itsekin varmasti tehdä!

Vetämällä minua hihasta ja kertomalla miten kiipeilyn suosiota voidaan lisätä huimasti. Kun kävijämäärä lisääntyy, tarvitaan myös lisää käsipareja asioiden toteuttamiseen. Tällä hetkellä meillä ei valitettavasti ole tarvetta uuden henkilökunnan rekrytointiin, mutta tulevaisuudestahan ei koskaan tiedä. 

Kuka hyppää pisimmälle takaperin henkilökunnasta ja kuinka pitkälle?

Onni loikkasi takaperin tasajalkaa 156cm, Timo 140cm, Tuomo 127cm ja Sannan 110cm eli henkilökuntamme paras takaperin hyppääjä on Onni! Oli muuten yllättävän vaikea haaste, eli suosittelemme testaamaan!

Mikä motivoi jaksamaan? Mistä tulee ideat uusiin reitteihin?

Tämä vaihtelee myös aika paljon päivästä riippuen. Useimmiten innostuneet ihmiset ja toisinaan omat onnistumiset työssä ja mielenkiintoiset uuden oppimisen haasteet. Välillä sitten, kun edellä mainittuja ei kuulu, niin tuntuu siltä, että ainut syy jatkaa on aivan silkka sitkeys. 😉

Uusiin reitteihin ideat syntyvät aika monesta lähteestä. Toisinaan joku tietty seinien ja boksien yhdistelmä antaa alkusysäyksen reitille, toisinaan taas joku tietty ote. Välillä mielessä on joku muuvi, jonka haluaa toteuttaa, ja sitten sille pitää löytää sopiva paikka ja otetyyppi, ja muu reitti rakentuu sen yhden idean ympärille. Omassa reitinteossa huomaan myös, että ulkokiipeily antaa paljon inspiraatiota reitintekoon.

Loppuun vapaa sana!

Kyselyn lopussa asiakkailla oli mahdollisuus kirjoittaa muuta mielessä pyörivää palautetta meille. Tässä kaikki saamamme palautteet:

”Työ tiiätte kaikkein parhaiten, miten lappeenrantalaiset haluaa kiivetä! Hyvää työtä!! :)”

”Kiitokset mukavasta paikasta ja ystävällisestä henkilökunnasta! Vanhempi (49 v.) täti-ihminenkin on päässyt kivuttomasti lajin alkuun.”

”Hallilla on todella hauskaa ja porukka mukavaa, aina lähtee hyvällä fiiliksellä pois vaikka kiipeily ei aina sujuisikaan parhaalla mahdollisella tavalla. On hauskaa, että lyhyessäkin ajassa on kehittynyt paljon tässä lajissa”

”Hyvii hommii!”

”Hyvin menee”

”Mielestäni kisojen jälkeen vuosijäsenillä voisi olla pidempään mahdollisuus tehdä reittejä niin määrät saisi nopeasti sopivaksi ja Tuomo pääsisi keskittymään enemmän laadukkaisiin vaihtuviin reitteihin eikä koko henkilökunnan kapasiteetti menisi täytereitteihin parilta viikolta. Sekä yksittäiset tempaukset antavat paljon lisäarvoa vuosijäsenyydelle! Kiitos näistä vuosista!”

”Kiitos monipuolisesta reitistöstä. Tällä hetkellä reittien taso (greidit) on kova verrattuna aikaisempaan”

Tuomon vastaus: Tämä kommentti toistuu lähes aina kisojen tai muiden tapahtumien jälkeen, joissa kaikki seinät on tyhjennetty vanhoista reiteistä. Ilmiö on varmasti osin todellinen, mutta vaikeuden tuntu voi myös johtua siitä, että kaikki reitit ovat uusia ja osin aika erilaisia, jolloin reitit luonnollisesti tuntuvat vaikealta, kun niitä ei ole vielä keretty harjoittelemaan. Toinen vaikeuden tuntua lisäävä seikka voi olla se, että jos seinillä on vaikkapa normaalisti 20 keltaisen lapun reittiä niin kisojen jälkeen niitä saattaa olla vaikkapa vain viisi. Luonnollisesti tuolloinkin osa on vaikeampia kuin toiset, jolloin voi olla mahdollista, että helposti tulee fiilis siitä, että lähes kaikki keltaisen lapun reitit on nyt paljon vaikeampia kuin aikaisemmin.

Reittien vaikeudesta puhuttaessa kannattaa myös muistaa, ettei vaikeuden määrittelyyn ole olemassa mitään absoluuttista mittaria. Tärkein mielipide ja arvio vaikeudesta on omasi. Jos joku reitti tuntuu sinusta vaikealta, on se sinulle vaikea riippumatta lapun väristä. Reittilappujen tarkoitus on auttaa ensikertalaisia hahmottamaan reittien järjestystä. Kiipeilyn harrastajille olisi hyvä muodostua kuva reittien vaikeudesta suhteessa omiin vahvuuksiin ja heikkouksiin, ja tätä ei kannata liikaa sitoa mihinkään seinällä oleviin lappujen väriin.

”Ihan kivoja ootte.”

”Tykkään kun halliin tullessa tervehditään ja lähtiessä kiitetään.”

”Lasten kanssa tuleville vanhemmille kovempi kuri! Kiipeilyhalli ei ole huvipuisto! Vanhemmille myös kännykänräpläyskielto, keskittykööt vaan lapsiinsa!”

 ”Itse havaittua: vanhemmat kytkevät lapsensa köysiseinän jojoon kiinni ja sitten puhelin käteen ja lapsi ilman valvontaa. Touhu muistuttaa monesti enemmän hoploppia kuin kiipeilyhallia.”

Tuomo: Kiitos hyvistä huomiosta! Vanhempien tehtävänä on ehdottomasti katsoa lastensa perään. Henkilökunnalle saa ehdottomasti vinkata, jos hallilla näkyy vaarallista toimintaa, jota henkilökunta ei huomaa. On meidän tehtävämme puuttua asiaan ja taata kaikille mahdollisimman turvallinen harrastaminen.

”Hyvin menee mut menkööt. toivottavasti harrastaja määrät kasvaa mikä lisää mahdollisuuksia kehittää paikkaa mut ei liikaa porukkaa ettei ole liian täynä”

Tuomo: Tämä on aina vähän kaksiteräinen miekka. Harrastajia tarvitaan enemmän, jos toimintaa halutaan edelleen kehittää. On ehdottomasti jokaisen kiipeilijän etu, jos lajin suosiota saadaan nostettua, sillä isompi käyttäjäkunta hallilla tarjoaa mahdollisuuden uusiin otteisiin, bokseihin, seiniin ja reitintekijöiden kouluttamiseen. Kasvavalla kävijämäärällä mm. kiipeilijöiden kovasti toivoma kiipeiltävä katto saataisiin toteutettua! Kasvavan kävijämäärän myötä myös reitintekoon pystyttäisiin panostamaan yhä enemmän.

Jos kiipeilee mieluummin omassa rauhassaan tai pienellä porukalla, voin ehdottomasti suositella vuosijäsenyyttä. 24/7 sisäänpääsyllä pääsee kiipeilemään juuri silloin kuin itselle sopii ja useimmiten aivan rauhassa.

”Todella hyvää ja osaavaa palvelua, teistä huomaa innon lajiin.”

”Hyvä paikka, ei moitittavaa. Viikon reitti on hauska keksintö, tosin ne on miun tasoiselle kiipeilijälle yleensä melko haastavia =)”

Tuomo: Kiitos palautteestasi. Viikon reiteissä pyritään toteuttamaan monipuolista kiipeilyä eri vaikeustasoille. Kun viikon reittejä on yleensä vain yksi tai kaksi, palvelevat ne kulloinkin yleensä vain tiettyä käyttäjäkuntaa. Se mikä on toiselle mahdoton, on toiselle alkulämmittelyä. Edistyneiden mielestä viikon reitit ovat yleensä liian helppoja eivätkä tarjoa tarpeeksi haasteita.

Pyrkimyksenä on kuitenkin myös jatkossa tarjota viikon reiteillä monipuolisuutta eri vaikeustasoilla ”liloista lapuista punaisiin”. Ei muuta kun rohkeasti testaamaan, sillä joskus myös reittien ulkonäkö saattaa hämätä! 😉

”Eipä miulla muuta ku että hurraati hurraa ja oikein hyvää syntymäpäivää BS:lle! :)”

”Tsemppiä ja synttärionnea!”

”te ootte kivoi xd”

”Hallilla on mukava ilmapiiri, joten on kiva tulla boulderoimaan! Plussaa pukuhuoneiden siistiydestä.”

”Hyvä meininki ja yhteisöllinen suhtautuminen asiakkaisiin.”

”Mikä saa teidät jaksamaan? Mitä asiakkaat voisivat tehdä, että jaksatte edelleen yhtä hyvin?”

Tuomo: Jakamalla kiipeilyn ilosanomaa, ja kertomalla kiipeilyn riemusta ja BoulderSaimaan toiminnasta kaikille kavereille! Homman voi aloittaa vaikkapa jakamalla tämän tekstin kavereilleen somessa muutaman lukemiseen kannustavan viitesanan kera! 😉

”Hallilla on ollut kiva käydä, tunnelma on välitön ja lämmin, ja sinne uskaltaa tulla vaikkei olisi kovin kokenut kiipeilijä.”

”Älkää ikinäikinäikinä muuttako toimintatapojanne, olette jokaikinen ihan helmiä!”

”Kiitos! Jatkakaa samaan malliin!”

”Hiton hyvin te vedätte. Teidän ansiosta ainakin mun elämänlaatu on parantunut merkittävästi.”

”Kiipeily on myös tullut osaksi elämää ja sen ansiosta on tutustunut aivan uudenlaisiin paikkoihin.”

”Teette hyvää duunia hyvällä asenteella!”

Kiitos kaikille antamastanne palautteesta! Se auttaa meitä edelleen kehittämään kiipeilykeskuksen toimintaa. Kovasti mieltä lämmittää myös huomata, että kiipeily, BoulderSaimaa ja siihen liittyvät ihmiset ovat oikeasti monelle muullekin aika tärkeä juttu!