BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Kiipeilyä Venäjällä – Kiipeilykohteena Lietlahti & Triangular lake

Teksti & kuvat: Tuomo

Huom!

Huomioithan tekstiä lukiessasi, että teksti perustuu omiin kokemuksiin alueella matkailusta, eivätkä siinä esitetyt tiedot välttämättä ole ajantasaisia. Tekstin kirjoittaja tai BoulderSaimaa yrityksenä ei vastaa mahdollisista harmeista, joita tekstissä ehdotettujen ohjeiden noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä saattaa aiheutua. Jokainen matkailee ulkomailla omalla vastuullaan ja suosittelen tervettä maalaisjärkeä myös Venäjän matkailuun.

Missä?

Koska kiipeilijät ovat luontaisesti varsin uteliasta väkeä on uusien kiipeilyalueiden tutkiminen ja matkustelu monen kiipeilijän toivelistan kärkipäässä. Niinpä kiipeilijöiden lomamatkat suuntautuvat usein kohteisiin, joissa pääsee tutustumaan uusiin kiipeilykohteisiin ja ihmisiin. Yksi hieman harvemmin suomalaisten kiipeilijöiden lomamatkakohteeksi valikoituva maa on Venäjä. Tämä on hieman harmi, sillä Venäjän paras kiipeilyalue sijaitsee aivan Suomen rajan tuntumassa noin 17 kilometriä linnuntietä Svetogorskista itään. Lappeenrannasta onkin lyhyempi matka Venäjän parhaaseen ulkokiipeilykohteeseen kuin Puumalan Hurissaloon!

Päätin juhannuksena kääntää fillarin renkaat kohti itää ja lähteä perinteisen Lökkiön sijaan kiipeilemään äiti Venäjän poveen vanhaan suomalaiseen Kirvun kylään Lietlahden kiipeilyalueelle. Alueen suomalaisesta historiasta kertoo se, että muun muassa osa alueen paikannimistä ja sektoreista on suomalaisittain nimetty.

Paikalle pääsee ylittämällä rajan Imatran rajanylityspaikalta ja ajamalla Svetogorskin läpi kaakkoon. Paikalle on ainakin kaksi erilaista reittiä. Käyttämälläni reitillä noin seitsemän kilometrin jälkeen käännytään vasemmalle Losevoon, jossa sijaitsee viimeinen pieni kauppa ostosten tekemiseen.

Losevon jälkeen tie muuttuu asfaltista osin kiviseksi hiekkatieksi, joka on kuitenkin ajettavissa normaalilla henkilöautolla, kun ajaa tolkullisesti. Hiekkatietä ajetaan noin 20 kilometriä, jonka jälkeen päästään Lietlahti Parkin talolle. Suurin osa Lietlahden kiipeilyalueista on talon läheisyydessä eli talon parkkia käyttävät kaikki Lietlahden kiipeilyalueelle suuntaavat.

Samaa hiekkatietä eteenpäin jatkamalla päästään myös Triangular Laken kiipeilyalueelle, josta löytyy paljon lisää kiipeilyä. Viimeinen hiekkatie talolta Triangular Laken parkkipaikalle on verrattain huonokuntoinen ja kivinen, joten sinne ajamiseen tarvitaan maastoautoa tai hyviä ajotaitoja ja hermoja. Polkupyörällä matka toki taittuu leikiten. Matkan voi toki normaalillakin henkilöautolla selvittää, mutta muista, että sinua on varoitettu. 😉

Miten sinne pääsee?

Kuten tavallista Venäjän matkailuun tarvitaan Venäjän viisumi. Näitä kuka tahansa saa näppärästi tilattua lähimmästä matkatoimistosta. Viisumeja voi hankkia kertaluontoisena tai vaikkapa useaksi vuodeksi kerrallaan. Itse olen hommannut viisumini aina Saimaan Liikenteen kautta. Viisumien hinnat ovat karkeasti 75€ (kertaviisumi) aina 330€ kolmen vuoden viisumiin. Viisumia varten tarvitset voimassa olevan passin (huom. passin tulee olla voimassa 6kk viisumin päättymispäivän jälkeen), matkavakuutustodistuksen ja passikuvan. Viisumin toimitusajat vaihtelevat parista viikosta kuukauteen, joka kannattaa huomioida matkaa suunniteltaessa.

Koska molemmat kiipeilyalueet sijaitsevat Venäjän rajavyöhykealueella, tarvitaan alueella liikkumiseen erityinen rajavyöhykelupa. Ensimmäisillä reissuilla menin paikalle pelkän viisumin voimin, mutta sittemmin olen ryhtynyt hieman vähemmän rohkeaksi. Ilman lupaa alueella liikkumisesta saattaa nimittäin saamieni tietojen mukaan seurata raskaat sakot tai pahimmillaan saattaa jopa putkan ovi kolahtaa, joten luvan hankkiminen on ehdottoman suositeltavaa. Lupaa hakeaksesi sinulla tulee olla paikallinen kontakti, joka hakee lupaa aluevirastosta joko Viipurista tai Pietarista. Itse sain luvan järjestymään Venäläisen ystävän kautta, joten tällä kertaa kuumotukset saattoi keskittää virkavallan pelon sijaan korkeiden ongelmien kiipeilyyn. 

Millaista alueen kiipeily on?

Lyhyesti sanottuna mukavan monipuolista! Alueet ovat melko laajoja ja niistä löytyy kiipeiltävää niin köysikiipeilijöille kuin boulderkiipeilijöille. Lietlahden alueelta löytyy tätä kirjoitettaessa lähes 600 valmista reittiä ja määrä kasvaa jatkuvasti. Triangular laken puolelta löytyy puolestaan noin 200 boulderprobleemaa ja satakunta köysireittiä. Alue onkin tiettävästi Venäjän paras kiipeilyalue ja se houkuttelee kiipeilijöitä ympäri Venäjää. Paikalla on usein kaikenikäisiä ja kokoisia kiipeilijöitä aina pienistä lapsista Venäjän maajoukkuetähtiin. Viimeisimmällä reissulla kohtasinkin kiipeilijöitä aina Siperiaa myöden ja olipa paikalle tullut myös Latvialainen perhe kesälomaansa viettämään ulkoillen ja sieniä etsien.

Vadim Timonov työstää noin yhdeksän metriä korkeaa 8B:n reittiä. Reitistä hajosi ote kesken reitin työstämisen. Onni onnettomuudessa oli se, että Vadim oli köydessä otteen hajotessa. Ilman köyttä tuloksena olisi saattanut olla loukkaantuminen juuri ennen miehen Etelä-Afrikan retkeä!

Molemmilta alueilta löytyy kiipeilyä kaikille tasoille ja osa sektoreista on puhdistettu selvästi junnuja ja vasta-alkajia silmällä pitäen. Niihin on tehty paljon matalia ja helppoja reittejä aina kolmosen reiteistä alkaen. Toisessa ääripäässä molemmilta alueilta löytyy erittäin vaikeaa kiipeilyä aina 8C bouldereihin ja 9A:n köysireitteihin asti. Osa alueen kivistä on huomattavan korkeita, joten niille on tehty myös köysireittejä. Myös korkeampien boulder-reittien ystävät löytävät alueilta varmasti sopivaa kiipeiltävää. Alueen greidaus noudattelee suomestakin tuttua ranskalaista asteikkoa ja vaikeudeltaan reitit vastaavat melko hyvin toisiaan.

Alueiden kivenlaatu vaihtelee, mutta pääsääntöisesti kivi on kiinteää graniittia. Osittain kivi on huomattavan terävää, joten teippi, sormivaha ja hiomapaperi kannattaa varata mukaan ainakin useamman päivän reissuille. 😉

”What men cries abaut” 7C+. Kaukaa Siperiasta kotoisin oleva Galina kiipesi reitin näytöstyyliin!

Profiileja löytyy kaikenlaisia släbeistä kattoihin. Alueilta löytyy kohtuullisen paljon melko jyrkkää kiipeilyä eli ainakin hänkkien ystävät löytävät helposti itselleen sopivaa kiipeilyä.

Majoitusvaihtoehdot ja palvelut

Suomen rajan läheisyydestä johtuen päiväreissut ainakin Lappeenrannasta ja Imatralta ovat varsin potentiaalinen vaihtoehto. Jos yöreissut kiinnostavat, löytyy alueelta muutamia erilaisia vaihtoehtoja yöpymiseen.

Sisätiloihin halajava voi majoittua Lietlahti Parkin talossa, josta voi vuokrata huoneita noin 20€/hlö/yö hintaan. Hinta sisältää sänkypaikan, lakanat, yhteisen keittiön käyttömahdollisuuden ja saunavuoron. Talossa on myös kylmäkellari, jota talossa majoittujat voivat käyttää. Keittiö on varustettu kaasuliedellä ja runsaalla astiastolla. Talossa on tarjolla myös wi-fi yhteys (alueella puhelin kuuluu vain satunnaisesti). Majoitus talossa kannattaa varmistaa etukäteen talon väeltä, jotta tilaa tulijoille riittää. Talon isäntäväki puhuu englantia kovin huonosti eli heille kannattaa viestit kirjoittaa venäjäksi.

Talon koira Gerda suorittamassa aamulämmittelyä auringossa!

Toinen mahdollisuus on majoittua Lietlahti Parkin piha-alueella löytyvältä teltta-alueelta. Tällöin talon palvelut ovat käytössä, mutta varsinainen yöpyminen tapahtuu piha-alueelle pystytettävissä teltoissa. Tämä on tietysti jonkin verran talossa asumista edullisempaa (hinta noin 10€/yö), mutta onnistuu jos vaikkapa talon makuupaikat ovat täynnä.

Talolta voi vuokrata myös pädejä noin 7€/päivä. Pädit ovat kohtuullisen pehmeitä, joten suosittelen oman pädin mukaan ottamista jos mahdollista. Pyöräilijänä toki itse suosin vuokrapädejä ja niilläkin tulee jotenkuten toimeen.

Talon isäntä Zhan jututtaa vieraita ruokapöydän ääressä. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avuliaita, vaikkei samaa kieltä aina tunnukaan löytyvän. Kyllä ulkoilmaihminen aina toisensa löytää!

Topot

Talolta on uunituoreita topoja myytävänä noin 17€ hintaan. Topo on erinomaisen selkeä ja kartat ovat hyviä, joten se on ehdottoman suositeltava ostos kaikille alueella vieraileville jo pelkästään matkamuistona ja alueen kiipeilykulttuurin tukemiseksi. Topo on ainoastaan venäjäksi, mutta itse olen onnistunut sen avulla löytämään kiville ja kiipeiltävää vaikka en kieltä osaakaan lukea. Topoon pääsee tutustumaan myös BoulderSaimaan kiipeilykeskuksella, josta topo löytyy tutustuttavaksi.

Alueen tuore topo-kirja ja paikallisia kiipeilyeväitä eli savustettuja juustotikkuja.

Kirjallisen topon ohella myös 27crags.comin topot auttavat reittien löytämisessä. Kannattaakin ehdottomasti ladata 27cragsin premium palvelu puhelimeen, joka mahdollistaa topojen offline tallentamisen puhelimeen. Tällöin et ole epävakaan nettiyhteyden varassa vaan voit selailla topoja vaivatta suoraan puhelimen muistista.

Suosittelen alueella vierailua kaikille seikkailunhaluisille kiipeilijöille, joilla riittää innostusta alueelle pääsemiseksi vaadittavaan säätämiseen. Itse paikka, ympäristö, mielenkiintoinen ja monipuolinen kiipeily, idän eksotiikka ja erinomaisen mukavat ihmiset palkitsevat varmasti innokkaan omatoimimatkailijan!