BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Moonboard

Teksti ja videot: Tuomo

Moonboardin historia

Moonboardin juuret ulottuvat 1990 luvun alkuun, jolloin joukko innokkaita kiipeilijöitä vuokrasi Sheffieldin kaupungilta noin 10x10m luokkahuoneen vanhasta koulusta. Kaupunki vuokrasi tiloja erilaisten taiteilijoiden ja harrasteporukoiden käyttöön. School Roomiksi nimetyn tilan taustalla oli joukko Britannian tunnetuimpia kiipeilijöitä kuten Ben Moon, Jerry Moffat, Malcolm Smith ja Stuart Cameron. Tämä porukka kavereineen rakensi alkuperäiseen School roomiin kolme erilaista seinää: 50°-, 30°- ja 10° jyrkkät hänkit. Kiipeilijät tekivät seinät itse ja niiden lisäksi tilaan tehtiin myös campus, tuotiin painoja ja tietysti mankka musiikkia varten.

School Room nousi nopeasti tunnetuksi ympäri kiipeilevää maailmaa, sillä siellä harjoitteli joukko Iso-Britannian kovimpia kiipeilijöitä. Seinille syntyi nopeasti paljon vaikeita ongelmia, jotka pysyivät siellä vuodesta toiseen. Tämä mahdollisti oman treenin ja kehityksen seuraamisen ja kilvoittelun tuttujen kaverien välillä. Harjoittelu tuotti tulosta, sillä School Roomissa treenanneet tekivät useita kovia ensinousuja ja toistoja pitkin Brittein saaria.

Alkuperäisen School roomin voi bongata vaikkapa legendaarisesta Real Thing kiipeilyelokuvasta, jossa Ben Moon ja Jerry Moffat harjoittelevat Fontainebleaun matkaa varten:

Vuonna 2005 Ben Moon kehitti yhdessä Rich Simpsonin kanssa standardoidun puisen treeniseinän, joka vei School roomin ajatuksen astetta pidemmälle. Ajatuksena on toteuttaa 40° jyrkkä seinä, jossa käytettäisiin aina tiettyjä oteita. Herrojen tavoite oli tiivistää boardilla kiipeily helposti monistettavaan ja ”standardoitavaan” muotoon niin, että samoja reittejä voitasiin kiipeillä ympäri maailmaa. Reittilistat jaettiin pdf muodossa internetissä, josta ne saattoi ladata itselleen.

Vuonna 2006 vanha School Room purettiin kaupungin vaatimuksesta kun koulu purettiin ja vanhat seinät laitettiin varastoon talteen. Vuonna 2014 Ben Moon pystytti seinät uudelleen Moon Climbing firmansa yhteyteen ja jatkoi konseptin kehittämistä. Seinän suosio kasvoi voimakkaasti kun seinän käyttöä helpottamaan julkaistiin applikaatio, uusittu nettisivu ja LED paneeli. Nykyään Moonboardeja on maailmanlaajuisesti jo yli 2000.

Mikä Moonboard on?

Moonboard on standardoitu interaktiivinen kiipeilyn treeniseinä, jolla voidaan treenata samoja reittejä ja kilpailla ympäri maailmaa.

Moonboardista on olemassa kaksi eri versiota (25° tai 40° jyrkkyydet) riippuen seinän halutusta vaikeudesta. Seinällä käytetään vakio-otesettejä ja otteet asetetaan seinälle tiettyihin, tarkkaan ohjeiden mukaisiin paikkoihin. Näin saadaan aikaan seinä, joka on samanlainen ympäri maailmaa ja sillä voidaan kiipeillä ja kisailla samoilla reitteillä missä tahansa.

BoulderSaimaalta löytyy alkuperäinen 40 asteinen Moonboard. Otesetteinä käytössämme on tätä kirjoitettaessa alkuperäinen ”original” setti, uudemmat setit A, B ja C sekä puuotteet. Käytettävä otesetup on tällä hetkellä Moonboard Masters 2017.

Moonboardiin on yhdistettävissä Moonboard puhelinsovellus, jolla voidaan ohjata seinän LED-yksikköä. Sovelluksesta valitaan haluttu reitti ja LED-yksikköön yhdistettynä se näyttää kullakin reitillä käytettävät otteet. Lisäksi aplikaatio mahdollistaa oman reittikirjanpidon pitämisen, reittien vaikeuden ja paremmuuden vertailun ja kiipeilijöiden välisen kilpailun. Lisäksi aplikaation kautta voi kukin kiipeilijä luoda itse reittejä, jotka voi halutessaan myös julkaista ympäri maailmaa kiipeiltäväksi.

Moonboardilla harjoittelu

Katso vinkit Moonboardilla harjoitteluun BS:n YouTubessa!

Moonboard on erinomainen voimatreeniseinä aktiivisille kiipeilyn harrastajille. Tarvittaessa henkilökuntamme opastaa alkuun seinän käytössä.

Train hard – climb harder!

Lähteet

Moonboard.com – What is moonboard?

Climbing.com – The School Room: Sheffield’s Legendary Training Facility