BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Kiipeily helteellä!

Teksti ja kuvat: Tuomo

Kesän odotetun hellejakson saapuessa sisäkiipeilyhallit ja kiipeilykalliot hiljenevät.

”Ei kuumalla voi treenata – kitka on ihan surkea!”

Helletreenien välttelyssä piilee kiipeilijöiden kannalta katala ansa. Jos tavoitteena on kehittää kiipeilytasoa pitkällä tähtäimellä ei pitkien taukojen pitäminen palvele tuota tavoitetta.

Helteellä hiki virtaa!

Meillä kiipeilijöillä on toisinaan tapana etsiä vikaa ulkoisista olosuhteista. On helpompi sysätä vastuu kiipeilyn huonosta sujumisesta sään, huonon kitkan, epäsopivien reittien tai vaikkapa varusteiden syyksi, kuin ottaa vastuu omalle kontolle. Todellisuudessa ”huonot” olosuhteet muodostavat harjoituksen kannalta lähinnä psykologisen haasteen, jonka voi taklata tarkoituksenmukaisella asenteella ja oikealla valmistautumisella!

Älä skippaa helletreeniä!

Kuumalla moni jättää treenit tekemättä huonoon kitkaan ja vetämättömään oloon vedoten. Se ei kuitenkaan kannata, jos tavoitteena on parantaa kiipeilytasoa, sillä pitkään jatkuessaan hellejakson aikana skipatut treenit laskevat kiipeilytasoa varmasti. Ammattilaiset jopa tarkoituksella valmistautuvat kuumissa olosuhteissa kiipeilyyn. Videolla Adam Ondra treenaa kuumissa olosuhteissa pidettäviä olympialaisia varten:

Kuumalla ilmalla kiipeily on luonnollisesti vaikeampaa kuin optimaalisissa olosuhteissa eikä maksimigreidejä tyypillisesti paukutella kuumimmissa keleissä. Tämän ei kuitenkaan kannata antaa vaikuttaa harjoitteluun. Jos tavoitteena on parantaa omaa tasoa niin harjoituksissa reittien absoluuttisella vaikeudella ei ole merkitystä. Oleellista on reittien keholle tarjoama harjoitusvaikutus. Jos kuuma keli aiheuttaa huonomman kitkan, voi sitä kompensoida puristamalla kovempaa. Ei lihaksia kiinnosta mistä syystä voimaa tarvitaan enemmän (vaikeampi reitti vai huonompi kitka). Jos ote lipsuu niin purista kovempaa. Vahvistut!

Kehittävän treenin ohella helteelläkin kiipeily auttaa säilyttämään tuntuman kiipeilyyn. Näin parempien olosuhteiden palattua kiipeilytuntuma on tallella ja siirtyminen vaikeammille reiteille on mahdollista heti olosuhteiden salliessa.

Helteellä huomioitavaa

Helteelläkin voi hyvin kiipeillä kunhan huolehtii tarvittavasta nesteen ja suolojen saannista ja välttää liikkumista päivän kuumimpaan aikaan. Myös suorassa auringonpaisteessa urheilua suositellaan helteellä välttämään. Sisäkiipeilyssä tämä onnistuukin mukavasti ja lisäksi BoulderSaimaalla avoimet rullaovet saavat ilman kiertämään mukavasti tarjoten kiipeilijälle vilvoittavaa läpivetoa. Ulkokivillä ja kallioilla kannattaa tietysti suosia auringolta suojaisia ja mahdollisimman tuulisia sektoreita.

Kuumalla pitää juoda jatkuvasti pieniä annoksia. Onni luottaa omaan hellesekoitukseen, jossa on karpalomehua vedellä laimennettuna ja pienellä suolaripauksella ryyditettynä.

Ihmiskeho on varsin sopeutuvainen ja oppii toimimaan erilaisissa olosuhteissa. Helteellä harjoittelu on totuttelukysymys ja tarjoaa mahdollisuuden haastaa itseään, kunhan ylilyöntejä vältetään. Kuumassa kiipeillessä suoritus ei välttämättä ole aina toivotun kaltainen ja toisinaan palautuminen voi hidastua. Silti tehty kiipeilyharjoitus on aina tekemätöntä parempi, kunhan nesteestä, ravinnosta ja palautumisesta huolehditaan asianmukaisesti.

Helteellä on tärkeää huolehtia riittävästä nesteen saannista, sillä 70-kiloinen ihminen voi hikoilla helteellä jopa 1,5 litraa nestettä. Sopiva tahti nesteen nauttimiseen on noin 0,4-0,8 litraa tunnissa riippuen olosuhteista ja henkilökohtaisista tarpeista. Pelkän veden ohella kannattaa huolehtia myös suolojen saannista eli pelkän veden sijaan helteellä suositellaan nautittavaksi myös suoloja hikoiltaessa menetettyjen tilalle. Tästä voi pitää huolta esimerkiksi urheilujuomia tai vissyä juomalla tai nauttimalla suolaisia ruokia ennen ja jälkeen harjoituksen.

Helteellä uudenlaisten kiipeilymuotojen kokeileminen voi tuoda kaivattua piristystä treeniin.

Helteellä vaatetukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja suosia kevyitä ja ilmavia vaatteita. Käsien hikoilua voi vähentää käyttämällä nestemäistä magnesiumia, joka tehostaa käsien kuivana pysymistä perinteiseen jauhettuun magnesiumiin verrattuna.

Jos tavoitteena on parantaa kiipeilytasoa pitkällä tähtäimellä ei helle ole syy skipata treenejä. Valitse helpompia reittejä, huolehdi riittävästä nesteytyksestä, ravinnosta ja palautumisesta niin kiipeilytasosi menee varmasti eteenpäin. Palkinto odottaa viimeistään syksyllä!

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-7380987

https://keventajat.fi/liikunta/kuuman-kesan-liikuntavinkit/