BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

TOP 5 pyöräilyn alalajia kiipeilijälle!

Toteutettu yhteistyössä Pyöräliike Varustamon kanssa

Teksti & kuvat: Tuomo

Lähestyvä kevät tuo mukanaan ulkokiipeilysesongin ohella myös alati kohenevat pyöräilyolosuhteet. Kevään kunniaksi BoulderSaimaan kevät-cupin yhteistyökumppanina toimiikin Pyöräliike Varustamo!

Innokkaana harrastajana minulta kysellään usein vinkkejä kiipeilyn lisäksi myös pyörähommista, joten päätin tarttua aiheeseen ja avata mitkä pyöräilyn alalajit sopisivat parhaiten erilaisille kiipeilijöille. Tässäpä siis top5 pyöräilyn alalajit kiipeilijän näkökulmasta!

Boulder-kiipeilijä

Tykkäät selvästi vauhdista, vaarallisista tilanteista eikä hätäisetkään suoritukset ole sinulle vieraita. Pukeudut mieluusti löysiin vaatteisiin eikä hikoilu mielestäsi kuulu vapaa-aikaan. Boulderoinnin harrastajalle suosittelen tutustumista bikepark-pyöräilyyn, jossa hissi kuljettaa ylös ja painovoima alas. Lisäksi nykyään bikeparkeja löytyy lähes joka töppyrältä ja varusteet voit aluksi vuokrata keskuksista. Helppoa ja mukavaa – aivan kuten boulderointi!

Urheilukiipeilijä

Pidät pidemmistä suorituksista ja urheilullisemmasta menosta. Boulderointi tuntuu paikallaan nyhjäämiseltä, mutta sinä kaipaat liikettä. Ajoittainen monotonisuuskaan ei haittaa, sillä mielesi askaroi toisinaan mieluusti yksinkertaisten asioiden parissa. Urheilukiipeilijälle suosittelisinkin tutustumista maantiepyöräilyyn. Valkoisen viivan tuijottaminen, pidemmät päivämatkat, otsalle kohoavat hikikarpalot ja reisiä puristavat trikoot sopivat sinulle mainiosti!

Trädi-kiipeilijä

Pidät selvästi haasteista ja jännityksestä! Trädi-kiipeilijälle suosittelisin tutustumista cyclocross-pyöräilyyn. Molemmissa lajeissa (ulkopuolisen näkökulmasta) haaste muodostuu tarpeettoman paljon varusteiden kanssa puljaamisesta ja niiden epäsopivuudesta kulloiseenkin maastoon ja olosuhteisiin. Myös näissä molemmissa lajeissa trikoot on ihan ok!

Multipitch

Kellon sijaan mittaat aikaa toisinaan mieluummin kalenterilla. Ajoittainen epämukavuus, pitkät päivät ja hassut nukkumapaikat ovat sinulle tuttuja. Suosittelisinkin sinulle tutustumista retkipyöräilyyn eli muodikkaasti ilmaistuna bikepackingiin! Retkipyöräilyssä voit yhdistää rakkautesi varusteiden grammanviilaukseen ja intensiiviseen ihonhoitoon. Nyssäkät läjään, rasvaa hanuriin ja tielle!

Ensinousuja metsästävä kiipeilijä

Uutuus ja seikkailu viehättää, sillä kuka tietää mitä seuraavan mutkan takana odottaa? Elät uuden etsimiselle ja kaipaat rauhallisia harrastuspaikkoja kaukana mölisevistä massoista. Hiekkatiepyöräily eli muodikkaasti gravel grinding on selvästi sinun juttusi! Hiekkatiellä mahdollisten reittivaihtoehtojen määrä on loputon eikä pienetkään polut ole sinulle mahdottomia edettäväksi. Jokaisen mutkan takana on tuntematon. Hiekkatiellä sinua odottaa seikkailu!

Erilaista kuormitusta ja muuttuvaa maisemaa

Pyöräily sen lukemattomissa muodoissaan on oivallinen oheistreeni kiipeilijälle. Kiipeilyssä rasitetaan erityisesti sormia ja yläkroppaa, joten pyöräilyn aikaansaama liike jaloille on oivallista vaihtelua kiipeilyn aiheuttamaan kuormitukseen. Aerobisena lajina pyöräily parantaa tehokkaasti myös peruskestävyyttä, josta on varmasti hyötyä esimerkiksi kiipeilystä palautumiseen.

Sopivat varusteet löydät Pyöräliike Varustamolta!