BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Kiipeily olympialajina – kohti Tokion olympialaisia (osa 2)

Päivitetty 2.8.2021

Teksti: Tuomo Lankinen

Videot: IFSC YouTubesta kiipeilyn maailmanmestaruuskilpailut parhaat palat Hachiojista Japanista.

BoulderSaimaan edellisessä blogitekstissä hypättiin olympialaisten maailmaan ja tarkasteltiin miten Tokion olympialaisissa kesällä 2021 debytoivan kiipeilyn olympiapaikat on jaettu. Tuon tekstin löydät täältä.

Tämän kertaisen blogitekstin aiheena on perehtyä tarkemmin olympiakiipeilyn formaattiin ja siihen, millaisia ominaisuuksia kukin laji kilpailijalta vaatii.

Kolme lajia – yksi tavoite!

Olympialaisten kilpailuformaatti on yhdistelmä kaikista urheilukiipeilyn muodoista eli nopeuskiipeilystä, boulderista ja liidistä. Jokainen kilpailija osallistuu siis kaikkiin kolmeen lajiin ja urheilijan tulos määräytyy kolmen lajin yhteistuloksen mukaan. Urheilijoiden kokonaispisteet lasketaan kertomalla urheilijan kolmen lajin sijoitukset keskenään. Esimerkiksi voittamalla boulderin, sijoittumalla toiseksi leadissa ja kymmenenneksi nopeuskiipeilyssä tulee urheilijan kokomaispistemääräksi 20 pistettä. Kilpailijat laitetaan paremmuusjärjestykseen kokonaispisteiden mukaan ja vähiten pisteitä kerännyt urheilija voittaa. Karsintakilpailussa kaikki kaksikymmentä miestä ja naista kiipeilevät kaikki lajit. Tämän jälkeen kahdeksan vähiten pisteitä saanutta kilpailijaa molemmista sarjoista pääsee olympiafinaaliin.

Yhdistelmäformaatti on herättänyt voimakasta kritiikkiä lajin sisällä, sillä varsinkin nopeuskiipeilyä pidetään liian erilaisena boulderiin ja liidiin verrattuna. Päätöksen taustalla on se, että IFSC sai kansainväliseltä olympiakomitealta luvan jakaa kiipeilystä vain yhdet mitalit ja nopeuskiipeilyä ei haluttu jättää pois. Ajatuksena on esitellä urheilukiipeily yhdistelmänä ja myöhemmin eriyttää lajit. Vuoden 2024 olympialaisissa näin tuleekin tapahtumaan eli siellä nopeuskiipeilystä jaetaan omat mitalit ja boulder ja lead on yhdistetty.

Nopeuskiipeily

Tämä laji käydään kaksintaisteluna urheilija urheilijaa vastaan 15 metriä korkealla IFSC:n standardoidulla nopeuskiipeilyseinällä. Nopeuskiipeilyssä reitti ei tarjoa kilpailijoille yllätyksiä, sillä tässä lajissa kiivetään aina samaa kilpailureittiä. Toinen toistaan vastaan kilpaillessa parin voittaja pääsee aina jatkoon seuraavalle kierrokselle, jossa edellisten lähtöjen voittajat kohtaavat toisensa. Eriä käydään niin kauan, kunnes jäljellä on voittaja. Nopeuskiipeilyssä varaslähtöön ei kannata syyllistyä, sillä varaslähdön ottanut kilpailija häviää erän automaattisesti. Mielenkiintoisena yksityiskohtana todettakoon, että tässä lajissa yleensä melko löysiin vaatteisiin pukeutuneet kiipeilijät käyttävät toisinaan jopa painitrikoiden kaltaista melko tiukkaa asustetta!

Videolla parhaat palat nopeuskiipeilyn finaalista maailmanmestaruuskilpailusta Hachiojista.

Nopeuskiipeilyn voittaakseen ei siis tarvitse olla kokopäivän nopein, vaan riittää kun on aina nopeampi kuin sen erän toinen kilpailija. Miesten nopeimmat kilpailusuoritukset olympialaisissa tulevat todennäköisesti olemaan alle kuutta sekuntia (miesten maailmanennätys 5,208sek) ja naisten alle kahdeksaa sekuntia (naisten maailmanennätys 6,964sek).

Nopeuskiipeily vaatii lajina räjähtävää voimaa erityisesti jaloista, sekä erittäin hyvää koordinaatiota, jotta kilpailija pystyy suorittamaan reitin mahdollisimman tehokkaasti.

Boulderointi

Boulderkilpailu käydään neljällä kilpailureitillä, joita kilpailijat eivät ole päässeet kokeilemaan aikaisemmin. Juuri ennen kilpailun alkua järjestetään reittikatselmus, jossa kiipeilijät pääsevät tutustumaan reitteihin maasta katsomalla. Tällöin urheilijat eivät kuitenkaan saa vielä kiipeillä reittejä.

Videolla parhaat palat boulderoinnin finaalista maailmanmestaruuskilpailusta Hachiojista.

Kilpailun alettua urheilijalla on neljä minuuttia aikaa suorittaa kukin reitti. Urheilija voi tuon neljän minuutin aikana yrittää reittiä niin monta kertaa kuin ehtii. Reitit alkavat merkityistä lähtöotteista ja päättyvät merkittyyn toppi-otteeseen. Myös yritykset lasketaan ja mitä vähemmillä yrityksillä kilpailija reitin pääsee, sen paremman tuloksen kiipeilijä saa. Reiteillä noin puolivälissä on tietty merkitty ”zone” ote, jonka saavuttamalla kilpailija saa ikään kuin osan pisteistä. Tämä ratkaisee urheilijoiden paremmuusjärjestyksen, jos kahden kilpailijan topit ja yritykset toppiin menevät tasan (eli molemmat esimerkiksi saavuttavat kolme toppia kuudella yrityksellä). Kilpailun voitto ratkeaa seuraavassa järjestyksessä, joista seuraava katsotaan, jos edellinen menee tasan: topit, yritykset toppiin, zonet ja yritykset zoneen. Paras mahdollinen tulos on kiivetä kaikki kilpailureitit ensimmäisellä yrittämällä. Kilpailureitit ovat kuitenkin yleensä niin vaikeita, että tämä onnistuu vain harvoin.

Boulderointi on nykymuodossaan myös hyvin monipuolinen laji. Modernit kisareitit vaativat kiipeilijältä monipuolisia ominaisuuksia kuten voimaa, voimakestävyyttä, koordinaatiota, kiipeilytekniikkaa ja tasapainoa. Myös kilpailijoiden reitinlukutaito joutuu koetukselle, sillä kilpailijat eivät näe toistensa suorituksia ja ratkaisut pitää itse keksiä lyhyessä ajassa.

Lead eli liidi

Lead kiipeily eli suomalaisittain liidi on tietyllä tavalla boulderia selkeämpi. Siinä kilpailijat yrittävät suorittaa vaikean, noin 15 metriä korkean reitin ja reitin jokainen ote on pisteen arvoinen. Pisteen saadakseen kiipeilijän tulee saada ote hallitusti. Yleensä kilpailuseinä on vähintään seitsemän metriä päälle kaatuva eli seinän keskijyrkkyys on 25 astetta eli kyseessä on hyvin haastava seinä.

Videolla parhaat palat liidin finaalista maailmanmestaruuskilpailusta Hachiojista.

Mitä ylemmäs kiipeilijä pääsee, sen paremman tuloksen hän saavuttaa. Kiipeilijällä on ainoastaan yksi mahdollisuus reitin suorittamiseen ja kiipeilijän aika on rajattu kuuteen minuuttiin. Tasatilanteessa eli yhtä korkealle päässeiden kiipeilijöiden tapauksessa nopeimmin tähän pisteeseen päässyt kiipeilijä voittaa. Tämä laji vaatii voimaa ja kestävyyttä, sekä erityisesti hyvää tekniikkaa, jolloin kiipeilijä liikkuu seinällä energiaa säästäen. Näin erittäin vaikean ja jatkuvan kiipeilyreitin suorittaminen mahdollistuu.

Myöskään liidissä kilpailijat eivät näe toistensa suorituksia, joten hyvä reitinlukutaito on avainasemassa sijoituksista kamppailtaessa.

Karsinnat ja finaali

Olympialaiset käydään 3.-6.7.2021. Ensimmäisinä kisapäivinä kiipeillään karsintakierros. Karsinnoissa jokainen kilpailija suorittaa kaikki kolme lajia ja kokonaistuloksissa kuusi vähiten pisteitä kerännyttä kiipeilijää pääsee olympiafinaaliin.

Kiipeilyn olympiafinaalit kilpaillaan 5.-6.8.2021. Finaalissa kilpailijoilla on haasteenaan uudet reitit niin boulderissa kuin liidissä. Nopeuskiipeilyssä reitti on tietysti sama kuin aikaisemminkin. Kaikkien kolmen lajin jälkeen vähiten pisteitä keränneiden kiipeilijöiden kaulaan ripustetaan historialliset ensimmäiset olympiamitalit.

Kiipeily debytoi olympialajina Tokion olympialaisissa 3.-6.7.2021. Olympialaisissa kiipeilijät osallistuvat kaikkiin kolmeen urheilukiipeilyn muotoon (nopeuskiipeily, boulder ja lead) ja parhaan tuloksen yhdistelmästä saavuttaneet urheilijat voittavat historialliset ensimmäiset kiipeilyn olympiamitalit!