BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

Takaisin seinälle tauon jälkeen – TOP3 vinkit!

Teksti ja kuvat: Tuomo

Pitkän tauon jälkeinen paluu kiipeilyseinille voi tuntua haastavalta! Tauon jälkeen kiipeilytuntuma ja voimat ovat hukassa ja kiipeily tuntuu muutenkin jännittävän tavallista enemmän. Silti innostunut mieli saattaa haikailla pikaisesta paluusta taukoa edeltäneelle tasolle. Toiveet ja todellisuus saattavat osoittautua olevan melkoisessa ristiriidassa keskenään. Seurauksena saattaa olla pettymyksiä ja turhaa murhetta, joka olisi helposti vältettävissä hyvällä valmistautumisella.

Pitkän tauon jälkeen kiipeilyä uudelleen aloittaessa kannattaakin ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat, jolla seinälle paluu sujuu oleellisesti mukavammin!

1. Laske rimaa!

Pettyminen on seurausta inhimillisestä harhasta, jossa toiminnan tavoitteet asetettaan liian korkealle vallitseviin realiteetteihin nähden. Mielessä saattaa olla ennen taukoa saavutettu suorituskyky ja tekemisen helppous, johon palaaminen pitkän tauon jälkeen saman tien on yleensä mahdotonta.

Tämän vuoksi pitkän tauon jälkeinen aika ei ole paras hetki suunnata vanhoille projekteille tai ylipäätään kiinnittyä henkisesti vanhaan suorituskykyyn. Tauko vaikuttaa väistämättä suorituskykyyn ja se pitää huomioida seinälle palatessa.

Nyt onkin oikea aika kokeilla uusia reittejä, käydä uusissa kiipeilykeskuksissa tai itselle uusilla ulkokivillä tai kallioilla. Sisäseinillä tämä on usein helppoa, kun reitit ovat uusiutuneet tauon aikana ja hallit ovat täynnä uutta kiipeilyä!

Pitkän tauon jälkeen on erityisen tärkeää hetkeksi unohtaa vaikea kiipeily, greidit ja lappujen värit. Keskittymällä helpompaan kiipeilyyn onnistuneiden muuvien määrä nousee ja sitä kautta myös kiipeilytuntuma palautuu oleellisesti nopeammin.

2. Nauti liikkeestä!

Keskittymällä seinällä liikkumiseen ja hyvään tekniikkaan helpoilla reiteillä onnistuneiden muuvien määrä kasvaa kohisten ja tämä vaikuttaa positiivisesti niin kehoon kuin mieleen. Liikkuminen tarkoituksenmukaistuu ja onnistuneet muuvit palauttavat itseluottamuksen tehokkaasti. Lisäksi helpompien reittien kiipeily ei ole niin pelottavaa, joka puolestaan luo oivalliset olosuhteet oppimiselle. Tämä helpottaa tehokkaan ja tarkoituksenmukaisen liikkumisen mieleen palauttamista entisestään.

3. Malttia matkaan

Anna uudelleen oppimiselle aikaa. Jos pitkän tauon aikana kaikki harjoittelu on jäänyt syystä tai toisesta vähiin voi palautumiseen mennä aikaa viikkoja tai jopa kuukausia. Suhtautumalla tekemiseen aloittelijan innostuksella ja matalilla odotuksilla voit oleellisesti helpottaa seinille paluuta!

Maltti on hyvä pitää mielessä myös loukkaantumisten ja ylirasitustilojen välttämiseksi erityisesti jos kiipeilet paljon. Tauon jälkeen ei liene viisasta hypätä suoraa taukoa edeltäviin harjoitusmääriin, vaan lisätä kuormitusta pikkuhiljaa viikko viikolta.

Kun parin viikon nousujohteisen tekemisen myötä kehon voimat, liikkumisen sujuvuus ja henkiset voimavarat ovat kohentuneet voi sessioihin pikkuhiljaa olla aika lisätä vaikeampaa kiipeilyä. Siinäkin maltti on valttia ja määräpainotteinen kiipeily itselle helpoilla reiteillä kannattaa pitää ohjelmassa myös jatkossa!

Avaamme ovet jälleen 1.6.2020 klo 15 alkaen! Kohta on aika nauttia kiipeilystä yhdessä varotoimet huomioiden.
Tsekkaa tarjoamamme kiipeilykurssit jos kaipaat henkilökohtaisempia vinkkejä harjoitteluusi!