BoulderSaimaa
BLOGI KIIPEILYSTÄ JA IHMISISTÄ SEN YMPÄRILLÄ #SUOMENLESOINKIIPEILYBLOGI

ULKOKIIPEILY LAPPEENRANNAN LÄHISEUDULLA OSA 2

Teksti: Tuomo

Kuvat: Tuomo & Jaakko

Ensimmäinen Lappeenrannan lähiseudun kiipeilypaikkoja esittelevä blogiteksti julkaistiin jo reilut kuusi vuotta sitten. Tuon tekstin löydät täältä.

Alueen kiipeilijät ja kiipeilyalueet ovat kehittyneet viime vuosina paljon, joten on sopiva hetki luoda päivitetty katsaus alueen ulkokiipeilykohteisiin. Kohteiden valinnoissa on painotettu vähemmän aikaa kiipeilyä harrastaneiden kannalta sopivia paikkoja, joten teksti sopii erityisesti ulkokiipeilyä aloitteleville harrastajille.

Kaikki tekstissä mainitut kohteet löytyvät tuttuun tapaan kotimaisesta 27crags.com palvelusta, josta löytyy tässä esiteltyjen kohteiden ohella kiipeilypaikkoja ympäri maailmaa. Suosittelen ehdottomasti palvelun lataamista ja premium-jäsenyyden tilaamista, sillä sen avulla palvelussa on nähtävillä huomattavasti suurempi määrä topoja kuin ilmaisversiossa. Lisäksi premium-tilauksella olet mukana tukemassa suomalaisen firman kehitystä maailman johtavaksi kiipeilykarttapalveluksi!

Kiipeilyvarusteet?

Turvalliseen ja mukavaan ulkoboulderointiin tarvitaan muutamia varusteita. Näistä tärkeimpiä ovat pädi eli alastuloon laitettava patja, kiipeilykengät, magnesiumpussi, harja, teippi ja 27crags-sovellus ladattuna puhelimeen. Laadukas pädi valmistetaan tukevista kankaista ja sen täytteenä olevat solumuovit ovat laadukkaita. Kun halvemmista pädeistä sisukset löystyvät nopeasti käytössä, pysyy laadukas pädi jämäkkänä vuosienkin käytön jälkeen. Parhaat testaamani pädit löytyvät Organicin valikoimista, joita saadaan lähiaikoina myös BoulderSaimaan valikoimaan!

Ulkokiipeilyyn soveltuvat samat kengät, joilla olet tottunut kiipeilemään sisällä. Pientarvikkeista mankkapussi, otteiden puhdistukseen tarkoitettu harja ja sormien paikkaukseen käytettävä teippi ovat usein tarpeen. Myös eväät, lämmintä vaatetta ja jonkinlainen pieni ensiapupakkaus kannattaa aina pitää maastossa mukana.

Toisinaan teippiä tarvitaan!

Ulkokiipeilijä huomioi toiminnassaan muut luonnossa liikkujat. Topoissa olevien ohjeiden mukaisella parkkeerauksella ja muut huomioivalla käytöksellä pääsee jo todella pitkälle. Luontoihmisinä kiipeilijät eivät tietenkään jätä käynnistään jälkiä roskien tai valtavien mankkajälkien muodossa.

Kiipeilypaikat

Seuraavaksi esittelen muutamia lähialueen kiipeilykohteita, jotka soveltuvat hyvin aloittelijoille. Otsikkoa klikkaamalla pääset alueen topoon 27crags.com-palvelussa.

Pitkäkallio

Pitkäkallio sijaitsee Merenlahdentien varressa muutaman kilometrin päässä BoulderSaimaalta. Eniten probleemia löytyy A-sektorilta. Sinne löytää kulkemalla selkeää polkua Merenlahdentien levikkeeltä. Kivi tarjoaa toistakymmentä probleemaa kolmosesta 6B:hen asti, eli se on oivallinen paikka ulkokiipeilyn ensikertalaiselle! Kivenlaatu on kohtuullisen hyvää ja kiven päältä pääsee helposti alas toppauksen jälkeen. Kiven alastulo on varsin tasainen, joten kiipeilemään pääsee turvallisesti ilman valtavaa pädikasaa.

Kuva: Jaakko
Yliopiston kivi

Yliopiston kivi on matalahko, alle parimetrinen kivi yliopiston takana Skinnarilassa. Se tarjoilee helpompaa kiipeilyä aloittelevalle ulkokiipeilijälle. Kivi on rauhallisella paikalla metsän siimeksessä, joten siellä pääsee usein kiipeilemään varsin rauhassa. Reittien alastulot ovat osin kivisiä, joten ainakin pari pädiä kannattaa varata mukaan. Kivi sijaitsee melko tiheässä metsässä, joten sateen jälkeen saattaa mennä useampikin päivä ennen kuin kivellä pääsee kiipeilemään. Kiven päältä on helppo tulla alas kävellen.

Saunatie

Saunatien kiipeilyhistorian alku ulottuu muutaman vuoden taakse, kun Holopaisen Ville putsasi alueen ensimmäiset probleemat. Alkuun kiipeily painottui Saunatien varren korkeahkoon kallioleikkaukseen, joka vanhana rantakalliona tarjoilee mukavaa sloupperia ja pyöreitä muotoja. Sittemmin kiipeilijöiden fokus on siirtynyt myös mäen päällä oleviin matalampiin kallioleikkauksiin, joista löytyy hienoa ja matalampaa kiipeilyä ulkokiipeilyharrastuksen alkutaipaleella oleville kiipeilijöille. Saunatien reittisuosituksina voidaan mainita ainakin Halipallo 5+, Selänpesijä 6A, Onni täällä vaihtelee 6B ja Pälsin laki 7A+.

Ville & Pälsin laki

Osa alueen korkeammista reiteistä on kiivetty köysivarmistuksella. Parkkeerauksen suhteen suosittelen jättämään auton Taipalsaarentien kevyenliikenteenväylän levikkeelle ja kävelemään loput pari sataa metriä kiipeilyalueelle.

Ryngänsuon kivi

Ryngänsuon kivi on keväällä 2020 putsattu yksittäinen kivi Taipalsaaren Haikkaanlahdella. Kivenlaatu on pääosin kiinteää, joskin vaikeimmilta reiteiltä on irronnut jonkin verran otteita. Alastulo on pääosin tasainen ja kiven päältä pääsee helposti alas kävellen. Reitit ovat pääosin alle kolme metriä korkeita. Eniten Ryngänsuon kivi tarjoilee tekemistä alaseiskan kiipeilijöille, joskin kiven helpoimmat reitit eli Hilkka 5+ ja Kotilokeijo 6B ovat varsin maistuvia!

Pakkala

Pakkalan kiipeilyalue koostuu muutamasta erittäin hyvälaatuisesta kivestä. Alue tarjoaa monipuolisia reittejä niin vasta-alkajille kuin hieman kokeneemmillekin kiipeilijöille. Alastulot vaihtelevat: yläsektorilla alastulo on pääosin mukavan tasainen, mutta alakivellä lähellä tietä useampi pädi voi tulla kysymykseen varsinkin korkeampien probleemien kanssa. Kivien päältä pääsee melko helposti alas. Pakkala on kiipeilyalueena mukava poikkeus myös siinä mielessä, että kivet sijaitsevat tiheän pusikon sijaan harvassa mäntymetsässä.

Pakkala tarjoilee!
Kurkvuori

Kurkvuori on vanha klassikko, jonka kiipeilyhistoria ulottuu vuosikymmenten taa. Kaksi päällekkäistä kiveä muodostavat uniikin kiipeilypaikan tarjoten mukavia reittejä erityisesti 5-6 greideissä operoiville kiipeilijöille.

Alueen kivi on varsin mukavaa eli ei kovinkaan terävää, ja alastulot ovat pääosin tasaisia mahdollistaen turvallisen kiipeilyn. Reitit ovat kolmesta viiteen metriä korkeita ja kivien päältä on helppo tulla alas.

Heinäntie north

Heinäntien ympäristössä on kiivetty jo vuosia, mutta alue nousi uuteen kukoistuksen erityisesti Juha Ollin putsattua alueelle runsaasti uutta kiipeilyä kesällä 2020. Alue tarjoilee monipuolista kiipeiltävää niin korkeuden kuin greidienkin puoleen, joten se voi olla sopiva kohde jos seurueessa on eritasoisia kiipeilijöitä. Alueen reiteistä erityismaininnan ansaitsee ainakin mielenkiintoinen Scoop 5+ joka valloittaa kolmiulotteisella släbikiipeilyllä ja säväyttää korkeudellaan.

Slab, crack and pop!

Alueen lähistöltä löytyy myös muita kiipeilykohteita, kuten köysikiipeilykallio Korpjärvi sekä boulder-sektorit Lunatic prankster , Heinäntie south ja Heinäntie west. Helpompaa köysikiipeilyä etsivälle läheinen Linnavuori tarjoilee monipuolista tekemistä ja Korpjärven kallioon verrattuna helpompia reittejä.

Muita aiheeseen liittyviä tekstejä BoulderSaimaan blogissa:

Suomi – kiipeily – suomi sanakirja

Miten sää vaikuttaa kiipeilyyn?

Ulkokiipeilijän turvallisuus – spottaaminen

Ulkokiipeilijän turvallisuus ja ensiapuvalmiudet

Toivottavasti nämä vinkit rohkaisevat kokeilemaan ulkokiipeilyä tai vierailemaan uudessa kohteessa! Varusteet ja lisävinkit löydät tietysti BoulderSaimaalta.

Tervetuloa!